Едмунд (Прв Ерл од Кент)

Едмунд (5 август 130119 март 1330) бил член на англиското кралско семејство како син на кралот Едвард I и втората сопруга Маргарита. Во времето кога неговиот татко починал, тој имал седум години.

Едмунд
Arms of Edmund of Woodstock, 1st Earl of Kent.svg
Ерл од Кент
НаследникЕдмунд
СопружникМаргарита
ДецаЕдмунд
Маргарита
Јован
Јован
ТаткоЕдвард I
МајкаМаргарита

Според некои, тој ја уживал поткрепата од својот татко, како најмал син. На 5 август 1320 година се здобил со титулата барон од Вудсток. На 28 јули 1321 година пак станал Ерл од Кент.

Кон крајот на 1325 година се оженил за Маргарита. Во времето кога Едвард II бил сменет од власта, а на негово место бил ставен малолетниот Едвард III, со земјата започнала да управува Изабела, сопругата на Едвард II, со поддршка од Англија, заедно со нејзиниот љубовник Мортимер. По ова, едмунд бил осуден на смрт за предавство поради поддршката на неговиот полубрат Едвард II.