Алфонсо (Ерл од Честер)

Алфонсо (24 ноември 127319 август 1284) бил син на англискиот крал Едвард I и неговта сопруга Елеонора Кастиљска. За време на својот живот, тој бил престолонаследник на англискиот престол како и на Поатје.

Alphonso
Ерл од Честер

Податотека:Alphonso of England.jpg
Династија Династија Плантагенет
Татко Едвард I
Мајка Елеонора Кастиљска
Почивалиште Вестминстерска катедрала, Лондон

Алфонсо бил крстен според вујко му Алфонсо X, кој му бил и кум. Тој починал во Виндзор, само по неколку денови од раѓањето на идниот крал Едвард II. Алфонсо бил погребан во Вестминстерската катедрала.