Европска зелена партија

Европската зелена партија (ЕГП), позната и како Европските Зелени, е европска политичка партија која ги претставува националните партии од цела Европа кои ги споделуваат зелените вредности. Европските Зелени тесно соработуваат со парламентарната група Зелени-Европска слободна алијанса (Зелени/ЕФА) во Европскиот парламент, која е формирана од избрани членови на партијата на Зелените заедно со Европската слободна алијанса, Европската пиратска партија и Volt Europa. Партнерите на Европските Зелени ги вклучуваат нејзиното младинско крило Федерацијата на млади европски зелени (FYEG), Зелената европска фондација (ГЕФ) и семејството на Глобалните зелени.

Историја

уреди

Зелената политика произлезе од грасрут политички движења, како што се движењата за заштита на животната средина, мирот и правата на жените. Тие ги креираа политичките приоритети на Зелените: климатски промени, мир, животна средина, демократија, социјална правда и здравје. Зелените се појавија како нова политичка сила во 1970-тите во неколку европски земји и беа претставени во Европскиот парламент од 1984 година.[1]

Европската зелена партија била основана на 4-тиот конгрес на Европската федерација на зелените партии на 20-22 февруари 2004 година во Рим, како еволуција на оваа веќе постоечка федерација. Основањето на новата партија беше финализирано со потпишувањето на договорот за конституирање на партијата. 32 зелени партии од цела Европа се приклучија на оваа нова паневропска партија.[2] Зелените беа првите кои формираа политичка партија на европско ниво.

Европската политичка партија го засилува политичкото изразување на партиите-членки со тоа што има заеднички политички позиции, меѓусебни изборни манифести и кохезивни европски изборни кампањи. Европските зелени, исто така, имаат мрежи што ги зближуваат зелените политичари, како што е мрежата на локални советници.[2][3]

Сегашното присуство на партиите членки на Европските Зелени во националните влади е највисоко во историјата. Тие сега се дел од владата во 8 земји во Европа: Австрија (Die Grünen), Белгија (Groen and Ecolo), Финска (Vihreät De Gröna), Германија (Bündnis 90/Die Grünen), Република Ирска (Comhaontas Glas), Луксембург (déi gréng), Црна Гора ( Građanski Pokret URA) и Шкотска (Шкотски Зелени).

Организациска структура

уреди

Европската зелена партија е европска политичка партија, составена од политички партии од европските земји. Партиите можат да станат и придружни членки. Членовите на групата Зелени/ЕФА во Европскиот парламент кои не припаѓаат на партија членка можат да бидат примени како специјален член со право на говор, но без глас.

 
Алис Бах Кунке, заменик-претседател на групата Зелени-Европска слободна алијанса (Зелени/ЕФА) во Европскиот парламент

Органи на управување на ЕГП се Советот и Комитетот.[4]

 • Советот се одржува двапати годишно и е главното тело за одлучување на Европските Зелени и се состои од делегати на партиите-членки. За време на Советите, делегатите од партиите на Европските Зелени поставуваат заедничка политичка насока, поврзана со развојот на европскиот проект и неговите вредности. Тие го прават тоа преку дебата и гласање за резолуции за клучните прашања во Европа. Делегатите се доделуваат врз основа на нивните најнови европски или национални изборни резултати. Секоја партија има најмалку двајца делегати.[5]
 • Комитетот се состои од девет члена, вклучително и двајца копретседавачи (еден маж и една жена), генерален секретар и благајник. Тие се одговорни за дневно-политичките работи, извршувањето на одлуките на Советот и активностите на канцеларијата и персоналот на ЕГП. Ко-претседавачите Томас Вајц и Мелани Фогел, генералниот секретар Бенедета Де Марте, благајничката Уте Мишел и членовите на Комитетот Вула Цеци, Сибил Стефан, Малгоржата Трач, Расмус Нордквист и Мина Џек Толу беа избрани на 35-тата Европска партија на зелените во Рига. ЕГП има неколку копретседавачи.

Копретседавачи на Европските Зелени

уреди
Мандат Копретседавачи Членска партија Години Генерален секретар Избор на совет
мај 2022 година -  Мелани Фогел EELV 05/2022 – денес  Бенедета Де Марте Рига ,  Латвија, ноември 2022 година
 Томас Вејц Die Grünen 05/2022 – денес
ноември 2019 - мај 2022 година  Евелин Хајтеброк Еколо 11.2019 – 05.2022  Мар Гарсија Тампере ,  Финска, ноември 2019 година
 Томас Вејц Die Grünen 11.2019 – 05.2022
ноември 2015 - ноември 2019 година  Моника Фрасони Федерација на Верди 11.2015 – 11.2019  Мар Гарсија Лион ,  Франција, ноември 2015 година
 Рајнхард Бутикофер Bündnis 90 / Die Grünen 11.2015 – 11.2019
ноември 2012 - ноември 2015 година  Моника Фрасони Федерација на Верди 11/2012 – 11/2015  Жаклин Кремерс (до крајот на 2014 година)

 Мар Гарсија (од јануари 2015 година)

Атина ,  Грција, ноември 2012 година
 Рајнхард Бутикофер Bündnis 90 / Die Grünen 11/2012 – 11/2015
Октомври 2009 - ноември 2012 година  Моника Фрасони Федерација на Верди 10/2009 – 11/2012  Жаклин Кремерс Малме ,  Шведска, октомври 2009 година
 Филип Ламбертс Еколо 10/2009 – 11/2012
мај 2006 - октомври 2009 година  Улрике Луначек Die Grünen 05/2006 – 10/2009  Хуан Беренд Хелсинки ,  Финска, мај 2006 година
 Филип Ламбертс Еколо 05/2006 – 10/2009
Мај 2003 – мај 2006 година  Грација Франческато Федерација на Верди 05/2003 – 05/2006  Арнолд Касола Свети Андреј ,  Малта, мај 2003 година
 Пека Хаависто Vihreä Liitto 05/2003 – 05/2006
 • Конгресот е проширен состанок на Советот кој го свикува Советот најмалку еднаш на 5 години и има повеќе делегати.

Мрежи

уреди

ЕГП одржува збирка мрежи кои имаат специфичен фокус на посебен интерес, вклучувајќи ги:

 
Држави со партии членки (темно зелени), со партии придружнички (светло зелени) и партии-кадидати (жолто-зелени)

Насоки

уреди

Повелба

уреди

Според повелбата Архивирано на 20 јуни 2023 г., Европските Зелени работат на праведна и одржлива транзиција кон општества „кои ги почитуваат човековите права и се градат врз вредностите на еколошката одговорност, слободата, правдата, различноста и ненасилството“. Водечките принципи на Повелбата обезбедуваат рамка за политичките активности преземени од партиите-членки.

Приоритетите наведени во повелбата вклучуваат заштита на човековото здравје и благосостојба, одржување на биолошката разновидност, борба против глобалното затоплување, транзиција кон праведна и одржлива економија, зајакнување на инклузивните демократии, заштита на различноста и обезбедување социјална правда.

Статути

уреди

Статутите Архивирано на 19 октомври 2023 г. на Европската зелена партија ја дефинираат партијата во правна смисла.

Членство

уреди

Од јули 2022 година, Европските Зелени имаат 36 партии-членки Архивирано на 20 декември 2022 г. во 32 земји.

Полноправни членови

уреди
Земја Име Европратенци Национални пратеници Статус
  Албанија Green Party of Albania Не е ЕУ членка
0 / 140
Extra-parliamentary
  Австрија The Greens – The Green Alternative
3 / 18
26 / 183
In government
  Белгија Фламанска заедница Groen
1 / 12
[б 1]
8 / 102
[б 2]
In government
Француска заедница

Германска заедница

Ecolo
2 / 9
[б 3]
13 / 63
[б 4]
In government
  Бугарија Green Movement
0 / 17
3 / 240
In government
  Кипар Movement of Ecologists – Citizens' Cooperation
0 / 6
3 / 56
In opposition
  Чешка Green Party
0 / 22
0 / 200
Extra-parliamentary
  Данска Green Left
2 / 13
15 / 179
Confidence and supply
  Естонија Estonian Greens
0 / 7
0 / 101
Extra-parliamentary
  Финска Green League
3 / 14
20 / 200
In government
  Оланд Sustainable Initiative
2 / 30
In opposition
  Франција Europe Ecology – The Greens
10 / 74
21 / 577
In opposition
  Грузија Greens Party of Georgia Не е ЕУ членка
0 / 150
Extra-parliamentary
  Германија Alliance 90/The Greens
21 / 96
118 / 735
In government
  Грција Ecologist Greens
0 / 21
0 / 300
Extra-parliamentary
  Унгарија LMP – Hungary's Green Party
0 / 21
8 / 199
In opposition
  Ирска Green Party[б 5] 2 / 13
12 / 160
In government
  Италија Green Europe
0 / 76
7 / 400
In opposition
Јужен Тирол Greens
0 / 76
0 / 400
Extra-parliamentary
  Латвија The Progressives
0 / 8
10 / 100
In opposition
  Луксембург The Greens
1 / 6
6 / 60
In government
  Малта AD+PD
0 / 6
0 / 67
Extra-parliamentary
  Молдавија Ecologist Green Party Не е ЕУ членка
0 / 101
Extra-parliamentary
  Холандија GroenLinks
3 / 26
8 / 150
In opposition
  Македонија Democratic Renewal of Macedonia Не е ЕУ членка
1 / 120
In government
  Норвешка Green Party Не е ЕУ членка
3 / 169
In opposition
  Полска The Greens
0 / 51
3 / 460
In opposition
  Португалија Ecologist Party "The Greens"
0 / 21
0 / 230
Extra-parliamentary
  Романија Green Party
0 / 32
0 / 329
Extra-parliamentary
  Словенија Youth Party – European Greens
0 / 8
0 / 90
Extra-parliamentary
  Шпанија Greens Equo
0 / 54
1 / 350
Confidence and supply
  Каталонија Green Left[б 6] 1 / 54 1 / 350 In government
  Шведска Green Party
3 / 20
16 / 349
[6]
In opposition
  Швајцарија Green Party of Switzerland Не е ЕУ членка
28 / 200
In opposition
  Украина Party of Greens of Ukraine Не е ЕУ членка
0 / 450
Extra-parliamentary
  Обединето Кралство   Англија

  Велс
Green Party of England and Wales Не е ЕУ членка
1 / 573
[б 7]
In opposition
  Шкотска Scottish Greens
0 / 59
[б 8]
Extra-parliamentary
  Северна Ирска Green Party in Northern Ireland [б 9]
0 / 18
[б 10]
Extra-parliamentary

Кандидати за членство

уреди
Земја Име европратеници Националните пратеници
  Хрватска Одржлив развој на Хрватска - -
  Црна Гора Обединета реформска акција Не во ЕУ
3 / 81
  Словенија Весна - Партија на зелените - -
  Унгарија Дијалог за Унгарија -
6 / 199
  Шпанија Каталонија и Кому
1 / 59
4 / 48
[б 11]
  Португалија LIVRE -
1 / 230
  Португалија ПАН -
1 / 230
  Турција Зелена лева партија Не во ЕУ -
  Србија Заједно Не во ЕУ
8 / 250
- извори [7][8]

Придружни членки

уреди
Земја Име Европратеници Национални пратеници
  Азербејџан Зелената партија на Азербејџан Не во ЕУ -
  Белорусија Белоруската зелена партија Не во ЕУ
0 / 110
  Русија Сојуз на Зелените на Русија [9] Не во ЕУ
0 / 170
извори [7]

Поранешни членки

уреди
Земја Година на заминување Име Европратеници (актуелни) Национални пратеници (актуелни)
  Данска 2012 година Де Грон n/a – непостоечки
  Унгарија 2015 година Зелена левица n/a – непостоечки
  Латвија 2019 година Латвиска партија на зелените -
4 / 100
  Холандија 2017 година Зелените - -
  Русија 2016 [б 12] Зелена алтернатива Не во ЕУ -
  Шпанија 2012 година Конфедерација на Зелените -

Идеологија и позиции

уреди

Европските зелени се обврзаа на основните начела на зелената политика, како што се одговорноста за животната средина, индивидуалната слобода, инклузивната демократија, мултикултурализмот, социјалната правда, родовата еднаквост, глобалниот одржлив развој и ненасилството.

Европските зелени беа првата европска политичка партија, со што ја сигнализираше нејзината посветеност на европскиот проект. Во својата повелба Архивирано на 20 јуни 2023 г., таа сепак потврдува дека политичката партија работи кон целта Европската унија да стане поправедна, демократска и инклузивна.

Европски изборни кампањи

уреди

Манифести

уреди

2019: Време е да се обнови ветувањето за Европа. Архивирано на 24 август 2023 г.

2014: Промени ја Европа, гласај зелено. Архивирано на 30 октомври 2023 г.

2009: Зелен нов договор за Европа. Архивирано на 23 мај 2023 г.

2004: Европа може подобро. Архивирано на 20 декември 2022 г. Ти одлучи! Архивирано на 20 декември 2022 г.

1999: Заеднички зелен манифест за европските избори од 1999 година. Архивирано на 20 декември 2022 г.

1994: Изборна платформа – Зелените партии на ЕУ. Архивирано на 20 декември 2022 г.

Резултати

уреди

Кандидатите за изборите за Европскиот парламент во 2019 година беа Ска Келер и Бас Ајкхаут, кои водеа кампања за заштита на климата, социјална Европа, поголема демократија и посилно владеење на правото. Таа година, Зелените го направија најсилното прикажување досега низ Европа, делумно поради зголемената јавна свест за климатските промени и влијанието на младинските движења за климата. Најсилниот бран беше во Германија бидејќи Алијансата 90/Зелените ја замени централно-левичарската Социјалдемократска партија на Германија како втора најсилна партија. Групата Зелени/ЕФА во Европскиот парламент доби вкупно 74 места. Резултатите на Зелените означуваа нова рамнотежа на моќта бидејќи Европската народна партија (ЕПП) и Прогресивната алијанса на социјалистите и демократите (С&Д) го загубија своето мнозинство.

На изборите за Европскиот парламент во 2014 година, кандидати на Зелените беа Хосе Бове и Ска Келер . Овие избори го одбележаа првиот пат кога имаше прелиминарни избори со учество на Spitzenkandidaten на европските избори, што им овозможи на Европејците не само да гласаат за тоа кој треба да ги претставува во Европскиот парламент, туку и да помогнат да се одлучи кој да ја води Европската комисија. Во мај тие претставија заедничка програма, која го вклучуваше Зелениот нов договор Архивирано на 26 март 2023 г. на почетокот на кампањата на Европските Зелени, и која повика на „нова насока на економската политика насочена кон намалување на нашиот јаглероден отпечаток и подобрување на нашиот квалитет на живот“. Слоганот на кампањата беше „Промени ја Европа, гласај зелено“. Групата Зелени/ЕФА во Европскиот парламент доби вкупно 50 места.

На изборите за Европскиот парламент во 2009 година, иако Европскиот парламент беше намален во големина, партиите членки на Европските Зелени освоија 46 места, што бил најдобар резултат на Зелените партии во последните 30 години. Групата Зелени/ЕФА во Европскиот парламент обезбеди вкупно 55 места.

На изборите за Европскиот парламент во 2004 година, партиите-членки освоија 35 места, а групата Зелени/ЕФА во Европскиот парламент обезбеди вкупно 43 места.

Зелена репрезентација

уреди

Европски институции

уреди
Организација Институција Број на седишта
  Европска Унија Европска комисија
0 / 28
Европски совет(Шефови на влади)
0 / 28
Совет на Европската Унија
(Учество во Владата)
6 / 27
Европски парламент
52 / 751
Совет на Европа Парламентарно собрание
3 / 318

Резултати од изборите

уреди
Земја Име Гласови Вкупно Последни ЕУ избори Гласови Вкупно Последни национални избори Статус
  Австрија The Greens – The Green Alternative 532,193 3,834,662 14.1% 664,055 4,835,469 13.9% In government
  Белгија Фламанска заедница Groen 525,908 6,732,157 7.8% 413,836 6,780,538 6.1% In government
Француска заедница

Германска заедница

Ecolo 492,330 7.2% 416,452 6.1% In government
  Бугарија The Greens EPP 2,015,320 6.1% EPP 2,658,548 6.3% In opposition
  Кипар Movement of Ecologists – Citizens' Cooperation 9,232 280,935 3.3% 15,762 357,712 4.4% In opposition
  Чешка Green Party 0 2,370,765 не учествуваше 53,343 5,375,090 1.0% Extra-parliamentary
  Данска Socialist People's Party 364,895 2.758.855 13.2% 272,304 3,569,521 7.7% Confidence and supply
  Естонија Estonian Greens 5,824 332,104 1.8% 10,226 561,131 1.8% Extra-parliamentary
  Финска Green League 292,892 1,830,045 16.0% 354,194 3,081,916 11.5% In government
  Франција Europe Ecology – The Greens 3,055,023 22,654,164 13.5% 973,527 22,655,174 4.3% In opposition
  Германија Alliance 90/The Greens 7,677,071 37,396,889 20.5% 6,852,206 46,442,023 14.8% In government
  Грција Ecologist Greens 49,099 5,656,122 0.9% 0 5,769,542 не учествуваше Extra-parliamentary
  Унгарија LMP – Hungary's Green Party 75,498 3,470,257 2.2% 404,429 5,732,283 7.1% In opposition
  Ирска Green Party[б 13] 190,755 1,678,003 11.4% 155,695 2,183,489 7.1% In government
  Италија Green Europe 621,492 26,783,732 2.3% 1.071.663 29,172,085 3.6% In opposition
Јужен Тирол Extra-parliamentary
  Луксембург The Greens 39.535 217,086 18.9% 32.177 216,177 15.1% In government
  Малта AD+PD 7,142 260,212 не учествуваше 0 310,665 не учествуваше Extra-parliamentary
  Холандија GroenLinks 599,283 5,497,813 10.9% 537,584 10,422,852 5.2%
  Полска The Greens EPP 13,647,311 38.5% EPP 18,470,710 27.4% In opposition
  Португалија Ecologist Party "The Greens" LEFT 3,314,414 6.9% LEFT 5,340,890 6.3% In opposition
  Романија Green Party 0 9,069,822 не учествуваше 23,085 5,908,331 0.4% Extra-parliamentary
  Словенија Youth Party – European Greens 0 482,075 не учествуваше 0 891,097 не учествуваше Extra-parliamentary
  Шпанија Equo 0 22,426,066 не учествуваше 582,306 24,258,228 2.4% Confidence and supply
  Каталонија Esquerra Verda[б 14] LEFT Run with UP 0 не учествуваше In government
Catalunya en Comú LEFT Run with UP LEFT Run with UP In government
  Шведска Green Party 478,258 4,151,470 11.5% 285,899 6,535,271 4.4% In government
Европски зелени 15.016.430 176.860.279 8,49% 12.047.080 212.120.443 5,67%

Партнерства

уреди
 • Федерација на млади европски зелени
 • Групата на Зелените/ЕФА во Европскиот парламент
 • Глобални зелени
 • Зелена европска фондација

Белешки

уреди
 1. Dutch-speaking electoral college
 2. Flemish seats in the Belgian Chamber of Representatives, including seats for bilingual Brussels.
 3. All seats for the French and German-speaking electoral colleges.
 4. All seats for French and German-speaking Communities in the Belgian Chamber of Representatives, including seats for bilingual Brussels.
 5. The Irish Green Party operates also in Northern Ireland as the "Green Party in Northern Ireland". The Northern Irish party is separately listed in this table although it does not have separate membership in the EGP.
 6. Esquerra Verda is member party of Catalunya en Comú.
 7. English and Welsh seats in the House of Commons.
 8. Scottish seats in the House of Commons
 9. It does not have separate membership in the EGP because it is a part of the Irish Green Party.
 10. Northern Irish seats in the House of Commons.
 11. Catalan seats in the Congress of Deputies.
 12. Full member from 1994 to 2016. Downgraded to associate member in 2016.
 13. The Irish Green Party operates also in Northern Ireland as the "Green Party in Northern Ireland". The Northern Irish party is separately listed in this table although it does not have separate membership in the EGP.
 14. Esquerra Verda is member party of Catalunya en Comú.

Наводи

уреди
 1. History of the European Green Party at greens-efa.eu
 2. 2,0 2,1 History of the European Green Parts at europeangreens.eu
 3. [1] Local Councillors Network
 4. „Statutes of the European Green Party“ (PDF). europeangreens.eu. 20 May 2018. Архивирано од изворникот (PDF) на 25 January 2019. Посетено на 24 January 2019.
 5. „EGP Rule Book“ (PDF). europeangreens.eu. Архивирано од изворникот (PDF) на 2023-10-19. Посетено на 2023-05-31.
 6. „2018: Val till riksdagen – Valda“ (шведски). Valmyndigheten. Архивирано од изворникот на 2019-05-12. Посетено на 2019-07-08.
 7. 7,0 7,1 „Member Parties“. European Greens. Архивирано од изворникот на 2019-05-29. Посетено на 2023-05-31.
 8. „Search“. Посетено на 26 August 2015.
 9. „Green Russia“. Архивирано од изворникот на 2016-09-27. Посетено на 2023-05-31.

Надворешни врски

уреди