Европска народна партија

политичка партија во Европската Унија

Европската народна партија (на англиски: European People's Party, скратено EPP) е европска политичка партија чии идеолошки гледишта се христијанско-демократски, конзервативни и либерално-конзервативни. Како транснационална организација, таа е составена од повеќе политички партии. Европската народна партија е создадена во 1976 година од неколку христијанско-демократски партии. Нејзин претседател од 2019 година е поранешниот премиер на Полска и претседател на Европскиот совет, Доналд Туск. Европската народна партија е најголемата партија во Европскиот парламент од 1999 година и во Европскиот совет од 2002 година.

Европска народна партија
ВодачДоналд Туск (PL)
Жан Клод Јункер (LU)
ПретседателЖозеф Дол (FR)
Основана8 јули 1976 (1976-07-08)
Бои     Сина
Европски парламент
216 / 751
Европски Совет
8 / 28
Мрежно место
epp.eu
Политика на Европска Унија
Политички партии
Избори