Даблинска митрополија (Црква на Ирска)

англиканска митрополија во Ирска

Даблинска митрополија (англиски: Province of Dublin) или Јужна митрополија (Southern Province) — една од двете митрополии на денешната англиканска Црква на Ирска (другата е Арманска), наречена по нејзиното седиште — градот Даблин во Република Ирска. Го носи формалниот назив „Обединета даблинско-кашелска митрополија“ (The United Province of Dublin and Cashel) по спојувањето со Кашелската митрополија во 1833 г.

Даблинска митрополија
Province of Dublin
Надлежност на митрополијата
Црква Црква на Ирска
Митрополит Архиепископ Даблински
Соборен храм Христова црква
Епархии 5
Суфрагани
Христовата црква во Даблин — седиште на митрополијата

Митрополит е Архиепископот Даблински.

НадлежностУреди

Митрополијата има 5 епархии кои приближно ја опфаќаат јужната половина на островот Ирска, односно грофовиите Мит, Вестмит, Даблин, Килдер, Офали, Лиш, Виклоу, Вексфорд, Карлоу, Килкени, Типерери, Вотерфорд, Корк, Кери, Лимерик, Клер и јужната половина на грофовијата Голвеј.

ПоврзаноУреди