Дел од темата
Христијанство

Христијански крст

Историја на христијанството
Исус од Назарет
Раѓање · Крстење
Распнување· Воскреснување
Велигден

Рано христијанство
Апостолите
Милански едикт · Екуменски совет

Среден век
Голем раскол
Крстоносни војни
Реформација

Свето Тројство
Господ-Отецот
Христос-Синот
Светиот Дух

Христијанска теологија
Црква
Христијанско богослужение
Божествена благодат · Спасение
Проповед на планината
Десет Божји заповеди

Библијата
Стар завет
Нов завет
Апокрифи

Христијански звања

Католицизам
Римокатолицизам · Англикализам
Независни· Стар католизам

Источно христијанство
Православие · Древноисточни цркви
Асирска црква на Истокот

Протестантство
Лутеранство · Калвинизам · Методизам
Анабаптизам · Баптизам · Адвентизам
Евангелизам · Свето движење
Пентекостализам

Антитринитаризам
Јеховини сведоци
Движење за подоцнежните светци
Унитаријанство
Христоделфијани
Единствен пентекостализам

Англиканство или англиканизам — еден од насоките на протестантизмот што се појавил за време на Реформацијата во Англија.[1] Англиканските цркви имаат посебна историска врска со Црквата на Англија и со неа се обединети со заедничко богословие, богослужба и црковна структура.[2] Изразот „англиканство“ се враќа на латинската фраза ecclesia anglicana, чие прво спомнување потекнува од 1246 г. и буквално значи „англиска црква“. Следбениците на англиканството се нарекуваат „англиканци“, а исто така и „епископалци“. Огромното мнозинство англиканци припаѓаат на цркви што се дел од Англиканската заедница, која е меѓународна по природа.[3][4]

Наводи уреди

  1. „What it means to be an Anglican“. Church of England. Архивирано од изворникот на 30 August 2011. Посетено на 16 March 2009.
  2. „Being an Anglican“ (англиски). Church of England. Архивирано од изворникот на 2011-08-22. Посетено на 2017-05-18.
  3. World Christian Trends Ad30-ad2200 (hb) (англиски). William Carey Library. 2001. стр. 272. ISBN 978-0-87808-608-5. Архивирано од изворникот 21 February 2024. Посетено на 22 May 2021. Total of all Anglicans on broader definition 109,546,970
  4. „Anglicanismo“. Igreja Anglicana Reformada do Brasil (португалски). Архивирано од изворникот на 2 January 2020. Посетено на 2 January 2020.

Надворешни врски уреди