Галина Сергејевна Лозко (Галина Сергіївна Лозко); родена 3 февруари 1952, во местото Елањец, Николајевска област) е украински етнолог, теоретичар на религијата и филозоф, основач на здружението „Здружение на Родноверци на Украина“ („Об'єднання Рідновірів України“) (постои од 1993 година; државна регистрација на 24 мај 2001).

Податотека:XV Rodowy Wiec Słowian 1734514550.jpg
Галина Сергејевна Лозко

Образование уреди

 • 1969 — Киевско средно училиште № 140.
 • 1977 — Филолошки факултет на универзитетот во Киев [1] (Київський національний університет імені Тараса Шевченка) насока филологија, предавач на украински јазик и книжевност.
 • 1996 — кандидат за филозофски науки - одбрана на дисертацијата на одделението за теорија на религијата [2]; тема на дисертацијата: „Украинскиот паганство како извор на домашен религиозен синкретизам“.
 • 2007 — доктор на филозофски науки - одбрана на дисертацијата на катедри за теорија на религијата на Филозофскиот факултет, универзитет во Киев; тема на докторската дисертација: „Актуализацијата на украјинската етничка религија во европски контекст“(„Актуалізація української етнорелігії в европейському контексті“).

Научен степен: професор.

Моментално вработена : професор на Хуманистички институт при Универзитетот во Киев[3][4].

Научни достигнувања:

 • прва го разработила концептот на "ренесансните етнички религии";
 • врз основа на фолклорно-етнографските и астрономските податоци, се реконструира паганскиот календар "Кругот на ";
 • составила именик со праисториско словенечки имиња со повеќе од две и пол илјади имиња;
 • истражувач и преведувач на „Велесова книга“.

Членство во сојузи на писатели и книжевници: писателка, член на Националниот сојуз на писатели на Украина [5] од 2003 година; публицистика со повеќе од стотина објавени статии во списанија и научни зборници.

Научни и публицистички дела уреди

 • Лозко Г. Українське язичництво., Київ, Український центр духовної культури, 1994.
 • Лозко Г. Волховник., Київ, Український центр духовної культури, 1994.
 • Лозко Г. Правослов. Молитви до Рідних Богів, Київ, НКТ «Світовид», 1995.
 • Лозко Г. Українське народознавство., Київ, Зодіак-ЕКО, 1995.; друго допуњено издање: Київ, АртЕК, 2004.; треће издање: Харків, 2005.
 • Лозко Г. С. Волховник. Правослов.- Серія: „Пам’ятки релігійної думки України-Русі“, Київ, „Сварог“, 2001.
 • Lozko H. Rodzima Wiara Ukrainska (превод на пољски Антон Вацика (Антоні Вацика), Вроцлав, „Топожел“ (Польща), 1997.
 • Лозко Г. Іменослов: імена слов`янські, історичні та міфологічні, Київ, Редакція часопису „Сварог“, 1998.
 • Лозко Г. Етнологія України. Філософсько-теоретичний та етнорелігієзнавчий аспект., Київ, АртЕК, 2002.
 • Лозко Г. Велесова Книга — волховник (превод, истраживање, оригинални текст и речник са око 8500 речи), Київ, „Такі справи“, 2002.; друго издање: Вінниця, „Континент-Прим“, 2004.; трећє издање 2006., четврто издање 2007.
 • Лозко Г. Коло Свароже. Відроджені традиції - Український письменник, Київ, 2004.
 • Лозко Г. С. Пробуджена Енея. Європейський етнорелігійний ренесанс, Див, Харків, 2006., ISBN 966-8504-20-8
 • Коло Свароже - сет празничних честитки са тематиком словенског родноверја. Научна реконструкција Галина Лозко; сликари: Виктор Крижанивски, Петро Качалаба, Елена Гајдамака, Київ: „Такі справи“, 2006.
 • Лозко Г. С. Рідна читанка. Для середнього шкільного віку - Вінниця, Континент-Прим, 2007.
 • више од стотину чланака у часописима и научним зборницима

Учество во научни, академски и енциклопедиски изданија уреди

 • Речник на религиски поими (Релігієзнавчий словник), Киев, 1996, ISBN 966-529-005-3
 • Мала енциклопедија за националното владеење на државата (Мала енциклопедія етнодержавознавства), Киев, 1996, ISBN 966-507-016-9
 • Историја за религијата во Украина во десет тома (Історія релігій в Україні в 10-ти томах), Киев, Украински центар за духовна култура(Український центр духовної культури), 19962004; ISBN 966-7276-36-8
 • Академска теорија за религијата (Академічне релігієзнавство), Киев, 2000 и др., ISBN 966-7742-06-7

Сфера на интерес и главни достигнувања уреди

 • истражување за духовната култура на Словените (следбеник проф. Владимир Шајан) (Володимир Шаян).
 • главни теми на креативноста - повраток на Словените на својата етничка религија, оживување на старите народни и верски традиции, ритуали, обичаи, морални и етички вредности.
 • основач на верската заедница „Здружение на родноверните во Украина“ [6]
 • од 1995 година до денас е издавач и главен уредник на научното списание „Сварог“ [7] кое се занимава со историски и религиски теми
 • по повод десетогодишнината на независноста на Украина доделена ѝ е наградата: „Орден Светослав I Киевски“ за успех во обновување на татковината
 • учешни бројни радио и телевизиски емисии.
 • основач и ректор на „Украинската духовна академија родноверн“ [8] (Українська Духовна Академія Рідновірів) (академија официјално регистрирана во 2002 година).
 • телевизиски филм за активностите на Галина Лозко „Островот на заборавените богови“(„Острів забутих Богів“) Филмот е повеќепати емитуван на украинската телевизија „Нов канал“, режисер е Ана Гомонај, 2003 година.

Идни планови уреди

Изградба на храм на словенечките божества.

Наводи уреди

 1. Филолошки факултет на Универзитетот
 2. Институт за филозофија
 3. Хуманистички институт
 4. Универзитет во Киев
 5. Национален сојуз на писатели на Украина
 6. „Здружение на родноверните во Украина“
 7. „списание „Сварог". Архивирано од изворникот на 2016-11-17. Посетено на 2018-11-14.
 8. „Украинската духовна академија родноверн“