Вага (соѕвездие)

Вага (или Терезија) е едно од соѕвездијата од зодијакот, и како астролошки знак го носи истото име. Латинскиот назив Libra значи „вага“, а неговиот симбол е Libra.svg. Ова соѕвездие не е многу изразено на небото, нема ѕвезди со голема величина, а се наоѓа меѓу соѕвездијата Девица на запад и Скорпија на исток.

Вага
лат. Libra
Libra constellation map mk.svg
КратенкаLib
ГенитивноLibrae
Ректасцензија15 ч.
Деклинација−15°
Површина538 (°)² (29th)
Главни ѕвезди4, 6
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
46
Ѕвезди со планети3
Ѕвезди посјајни од 3,00m2
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)2
Најсјајна ѕвездаЗубенешмали (β Lib) (2.6m)
Најблиска ѕвездаHD 131977
сг,  пс)
Месјеови објекти0
Метеорски дождовиMay Librids
Соседни
соѕвездија
Змија
Девица
Водна Змија
Кентаур (агол)
Волк
Скорпија
Змијоносец
Видливо на ширина од +65° до −90°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец јуни.

ОсобеностиУреди

Најсјајните ѕвезди во Вага се:

σ Librae порано била позната како γ Scorpii иако била добро видлива во границите на соѕвездието Вага. Преименувана е како σ Librae во 1851 година, од страна на Бенџамин А. Гулд.

НаводиУреди

  • H. A. Rey, The Stars — A New Way To See Them. Enlarged World-Wide Edition. Houghton Mifflin, Boston, 1997. ISBN 0-395-24830-2.
  • Ian Ridpath and Wil Tirion (2007). Stars and Planets Guide, Collins, London. ISBN 978-0007251209. Princeton University Press, Princeton. ISBN 978-0691135564.

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

Предлошка:Соѕвездија во Вага