Влада на Македонија од 2014

Владата на Македонија од 2014 година — орган на извршната власт во Република Македонија избран по предвремените парламентарни избори од 26 април 2014. На изборите коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ освоила најмногу гласови, а нејзиниот лидер Никола Груевски добил мандат за формирање влада од претседателот Ѓорге Иванов. Новата влада била изгласана во Собранието на Република Македонија на 19 јуни 2014.

Состав на владатаУреди

Составот на владата на Македонија од 2014 година е следен:[1]

Реконструкција на владата на 13 мај 2015Уреди

На 12 мај 2015 година оставка од функцијата министер си поднесоа:

Следниот ден на 13 мај 2015 година на функциите беа назначени:

На 15 септември 2015 година Собранието на РМ ја констатираше оставката на министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски.[6]

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди