Муса Џафери

политичар

Муса Џафери (албански: Musa Xhaferi, 7 јули 1959 во Зајас, Кичевско) — македонски политичар од албанска народност. Тој дипломирал на економскиот факултет при универзитетот во Приштина во 1984 година, а магистерски студии по економија завршил на универзитетот во Цирих, во 1995 година. Завршил и специјалистички студии по педагогија на академијата за образование на возрасни во Луцерн, во 2000 година.

Муса Џафери
Министер за локална самоуправа
На должноста
27 јули 2008 – 28 јули 2011
Премиер Никола Груевски
Претходник Абдурахман Мехмети
Наследник Невзат Бејта
Лични податоци
Роден(а) 7 јуни 1959(1959-06-07)(65 г.)
Зајас, НР Македонија, ФНРЈ
Националност Албанец
Партија ДУИ
Вероисповед ислам
Воена служба
Припадност ОНА
Битки/војни Воен конфликт во Македонија, 2001

Зборува германски, а се служи и со француски јазик. Во периодот 1996–2001 година работи како педагог-андрагог во Луцерн, Швајцарија. Џафери функцијата заменик-претседател ја вршел и во владите на Бранко Црвенковски и Владо Бучковски во периодот од 1 октомври 2002 до 6 јули 2006 година. Бил министер за локална самоуправа во периодот 2008–2011 и вицепремиер за спроведување на Рамковниот договор од 2011 до 2016.