9 август (починале)

список на статии на Викимедија
916  Свети Климент Охридски — родоначалник на словенската книжевност и на црковното беседништво, прв оригинален словенски и македонски поет, говорник, преведувач, прв епископ словенски и македонски на Балканот и заштитник на Охрид. Роден е во Охрид, околу 840 година.
1048  Дамас IIримски папа.
1919  Руџеро Леонкавалоиталијански композитор.
1921  Јован Атанацковиќ — српски генерал.
1962  Херман Хесегермански писател, добитник на Нобеловата награда за литература.
1995  Џери Гарсија — американски рок-музичар, член на групата „Грејтфул дед“ (Grateful Dead).
2008  Махмуд Дарвиш — палестински поет.
2019  Фахрудин Јусуфи — југословенски фудбалер.