8 јануари (починале)

список на статии на Викимедија
1198  Целестин IIIримски папа.
1324  Марко Поло — венецијански трговец и истражувач.
1642  Галилео Галилејиталијански астроном и физичар.
1713  Арканџело Корелииталијански композитор и виолинист.
1896  Пол Верлен — истакнат француски симболистички поет.
1951  Војдан Чернодрински — македонски драматург, основоположник на македонскиот театар.
1965  Борис Барнет — советски филмски режисер и глумец.
1980  Џон Мокли — американски физичар.
1991  Стив Кларк — англиски рок-музичар, член на групата Деф лепард (Def Leppard).
2007  Ѓорѓи Здравев — македонски етнолог и костимограф.
2010  Славка Манева — македонска писателка.
2016  Отис Клеј — американски соул-пејач.