6 мај (починале)

список на статии на Викимедија
1910  Едвард VIIбритански крал.
1945  Џемаил Хасани — водач на „Бали Комбетар“ за Западна Македонија.
1949  Морис Метерлинкбелгиски писател.
1959  Рагнар Нурске — естонски економист.
1991  Сашо Гешовски — првата жртва од Македонија во воените конфликти во СФР Југославија.
1992  Марлен Дитрих — американска филмска глумица од германско потекло.
1993  Велко Силјаноски — редовен професор на Филолошкиот факултет во Скопје, основоположник на дисциплината фонетика на англиски јазик.
2004  Барни Кесел — американски џез-музича
2007  Стеван Раичковиќ — српски поет.
2015  Ерол Браун — американски соул и фанк пејач, член на групата „Хот чоколит“ (Hot Chocolate).