30 мај (починале)

список на статии на Викимедија
1431  Јованка Орлеанка — француска национална хероина од Стогодишната војна (1337 - 1453.).
1574  Шарл IXкрал на Франција.
1594  Балинт Балаши — ренесансен лирски поет, основач на современата унгарска лирика.
1640  Петар Паул Рубенс — фламански сликар.
1744  Александар Поуп — англиски поет.
1778  Франсоа Волтер — француски писател, историчар и филозоф.
1905  Бранивое Јовановиќ-Брана — војвода на Српскиот комитет на четничката акција.
1918  Георгиј Валентинович Плеханов — руски филозоф, политичар, историчар, критичар, естетичар и социолог.
1951  Херман Брох — австриски писател.
1960  Борис Пастернак — руски и советски писател.
1963  Рибејро Коуто — бразилски писател и дипломат.
1986  Хенк Мобли — американски џез-музичар.
1989  Зинка Миланов — американска оперска пејачка.
1994  Павле Савиќ — српски физичар и хемичар.