29 април (починале)

список на статии на Викимедија
1898  Илија Марков Малешевски — македонски ајдутски војвода.
1916  Јорген Грам — дански математичар.
1933  Константин Кавафи — грчки поет.
1947  Ирвинг Фишер — американски економист.
1951  Лудвиг Витгенштајн — австриско-британски филозоф.
1967  Ентони Ман — американски филмски глумец и режисер.
1980  Алфред Хичкок — британски филмски режисер.
1993  Мик Ронсон — англиски рок-гитарист.
2006  Џон Кенет Галбрајт — канадско-американски економист.
2017  Џонатан Дем — американски филмски режисер.
2019  Џон Синглтон — американски филмски режисер.
2020  Ирфан Кан — индиски глумец.
2024  Михајло Фоменко — украински и советски фудбалер и тренер.
2024  Зоја Зелинска — руска глумица.