28 декември (починале)

список на статии на Викимедија
1694  Марија II — кралица на Англија.
1703  Мустафа IIотомански султан.
1925  Сергеј Александрович Есенин — руски поет.
1937  Морис Равел — француски композитор.
1945  Теодор Драјзер — американски писател.
1984  Сем Пекинпо — американски филмски режисер.
2001  Џемаил Максут — македонски театарски и филмски глумец.
2001  Атанас Петровски — македонски филмски режисер и продуцент.
2004  Сузан Зонтаг — американска писателка.
2005  Стево Жигон — југословенски и српски глумец.
2010  Атина Бојаџи — македонска маратонка во пливање.
2015  Леми Килмистер — англиски рок-музичар, член на групата „Моторхед“.
2015  Џон Бредбери — англиски рок-музичар, тапанар на ска-групата „Спешлс“ (The Specials).
2016  Деби Рејнолдс — американска глумица и пејачка.