20 февруари (починале)

список на статии на Викимедија
1431  Мартин Vримски папа.
1626  Џон Дауленд — англиски композитор за лејта.
1790  Јосиф IIсвет римски цар од династијата на Хабсбурговците.
1908  Мануш Георгиев — македонски револуционер.
1908  Симо Матавуљ — српски писател.
1910  Бутрос Бутрос-Гали — египетски политичар и дипломат.
1943  Раде Јовчевски - Корчагиннароден херој на Македонија.
1949  Василиј Лебедев-Кумачсоветски поет, текстописец на маршот „Света војна“.
1983  Танкреди Пазероиталијански оперски пејач (бас).
2002  Бранко Станковиќ — српски и југословенски фудбалер и тренер.
2016  Мухамед Мујиќ — босански и југословенски фудбалер.
2024  Андреас Бреме — германски фудбалер.