16 декември (починале)

список на статии на Викимедија
882  Јован VIII — римски папа.
1072  Алп Арслансултан на Селџуците.
1859  Вилхелм Грим — германски филолог и писател, еден од браќата Грим.
1914  Иван Зајц — хрватски композитор.
1933  Јанаки Паскалев — македонски револуционер.
1949  Трајчо Костов — бугарски комунист.
1965  Вилијам Сомерсет Мом — англиски писател.
1969  Васил Хаџиманов — македонски етномузиколог и педагог.
1965  Вилијам Сомерсет Мом — англиски писател.
1974  Костас Варналис — грчки писател.
2001  Стјуарт Адамсон — шкотски рок-музичар, член на групите „Скидс“ и „Биг кантри“.
2009  Егор Гајдар — руски економист и политичар.