13 јануари (починале)

список на статии на Викимедија
1625  Јан Бројгел Постариотфламански сликар, син на познатиот уметник Питер Бројгел Постариот.
1943  Благој Страчковски — македонски народен херој, учесник во НОБ.
1977  Жорж Клузо — француски филмски режисер и сценарист.
1979  Дони Хатавеј — американски џез и блуз музичар.
1984  Вера Циривири Трена — носител на „Партизанска споменица 1941“, прв претседател на АФЖ на Македонија.
1994  Добри Ставревски — македонски пејач.
1994  Горан Ивандиќ — српски и југословенски рок-музичар, член на групата „Бијело дугме“.
2002  Антоние Исаковиќ — српски писател и академик.
2007  Мајкл Брекер — американски џез-музичар.
2012  Миљан Миљаниќ — српски и југословенски фудбалски тренер и функционер.
2021  Силвејн Силвејн — американски рок-музичар.