Партизанска споменица од 1941

Partizanska spomenica 1941, eksponat u muzeju u Beloj Crkvi.jpg

Партизански споменица од 1941 беше висок Социјалистичка медал на Сојузна Република Југославија. Што им беа доделени на месноста „Први борци“, тј. борци и водачи на Национално ослободително движење (НОП), кој се приклучува на Народноослободителна борба (НОБ) само 1941 години. Тие беа распоредени да живеат само борци, додека на семејствата на паднатите борци им беше доделен „Спомен за паднатите борци“. Овој закон воведе и нов вид споменик, дизајниран од Антун Аугустинчиќ и Ђорђе Андрејевиќ Кун, а го замени стариот вид - направен во СССР, од 1944. година до 1946 година.[1]

ИсторијаУреди

Партизанскиот споменица бше основана во 1941. година, со одлука на Национален комитет за ослободување на Југославија (НCOA), 14. септември 1944. за време на престојот на островот Вис. Комисијата потоа им нареди на сите борци и водачи на Народната ослободителна армија на Југославија, учествувајќи во ова 1941. да ја примат Меморијалната награда од 1941. година, во знак на признание за нивното учество во борбата и лојалноста Национално-ослободително движење на Југославије.[2]

„Акт за партизански споменици од 1941 година", донесен је 5. маја 1946. Тој ги измени и прецизираше одредбите за Партизанскиот споменица. Тогаш беше идентификувано како – "знак на национално признание за организаторите на националното востание и првите борци на народноослободителната борба за големи заслуги стекнати во ослободителното дело на нашите народи". Правото да се добие Партизански споменици во 1941. година, според овој закон, со доставување докази, им беше доделено на сите оние кои беа дел од Партизанскиот одред на Југославија во 1941. година и беше постојан член на Народната ослободителна армија на Југославија, НОБ, ПОЈ и Југословенската армија.

Погледнете повеќеУреди

ЛитератураУреди

  1. Opća enciklopedija, Jugoslavenski leksikografski zavod, Zagreb, 1980.
  2. Vojna enciklopedija, Beograd, 1975.