Жорж Клузо ( - Париз, 13 јануари 1977), француски филмски режисер и сценарист. Најпознати негови филмови се „Убиецот живее во бр. 21“, „Кеј Орфевр“, „Надница за страв“ и „Мистеријата Пикасо“. Добитник е на „Златна палма“ за режија во Кан, во 1956 година[1],[2].

Henri-Georges and Vera Clouzot 1953

НаводиУреди