Циклохексан

хемиско соединение

Циклохексанот е циклоалкан со хемиска формула C6H12.

Циклохексан
Cyclohexane
3D structure of a cyclohexane molecule
Skeletal formula of cyclohexane in its chair conformation
Ball-and-stick model of cyclohexane in its chair conformation
Назнаки
110-82-7 Yes check.svgОк
ChemSpider 7787 Yes check.svgОк
Jmol-3D слики Слика
PubChem 8078
UNII 48K5MKG32S Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 0.779 g/ml, liquid
Точка на вриење
Immiscible
Вискозитет 1.02 cP at 17 °C
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
-156 kJ/mol
Ст. енталпија на
согорување
ΔcHo298
-3920 kJ/mol
Штетност
EU класификација Flammable (F)
Harmful (Xn)
Dangerous for
the environment (N)
Severe eye irritant, may cause corneal clouding
R-фрази R11, R38, R65, R67, R50/53
S-фрази (застарено) S2, S9, S16, Предлошка:S25, S33, S60, S61, S62
NFPA 704
NFPA 704.svg
3
1
0
 
Температура на запалување -20 C
Слични супстанци
Слични циклоалкани Циклопентан
Циклохептан
Слични супстанци Циклохексен
Бензен
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

КонформацијаУреди

Шесте јаглеродни атоми кај циклохексанот не лежат во иста рамнина како што некогаш се прикажуваат. C-атомите кај циклохексанот се sp3 хибридизирани, па за да го задржат аголот од 109о тие се поставуваат во различни конформации. Најстабилна е конформацијата столица, а конформацијата брод е најнестабилна.

 
Молекула на циклохексан во конформација столица. Водородните атоми во осна положба се прикажани во црвено, додека тие во екваторска положба се во сино.