Фудбал на Летните олимписки игри 1924


Фудбалот на Летните олимписки игри 1924 — официјален фудбалски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Париз, Франција. На турнирот учествувале вкупно 22 репрезентации.

Фудбал на Летните олимписки игри 1924
Податоци за првенството
ЗемјаФранција
Датум на одржување25 мај - 9 јуни
Екипи22
Стадиони(во 1 граддомаќин)
Финални резултати
Шампион Gold medal blank.svg Уругвај
Второ место Silver medal blank.svg Швајцарија
Трето место Bronze medal blank.svg Шведска
1920
1928

Првото место го освоил Уругвај, второто Швајцарија и третото Шведска.

РезултатиУреди

Прва фазаУреди

25 мај 1924
15:30
Италија   1–0   Шпанија Олимписки стадион Ив де Мануар, Коломб
Извештај

25 мај 1924
15:30
Чехословачка   5–2   Турција Стадион Бержер, Париз
Извештај

25 мај 1924
15:30
Швајцарија   9–0   Литванија Стадион Персен, Венсен
Извештај

25 мај 1924
17:15
САД   1–0   Естонија Стадион Персен, Венсен
Извештај

26 мај 1924
16:00
Уругвај   7–0   Југославија Олимписки стадион Ив де Мануар, Коломб
Извештај

26 мај 1924
17:00
Унгарија   5–0   Полска Стадион Бержер, Париз
Извештај

Втора фазаУреди

27 мај 1924
17:00
Франција   7–0   Латвија Стадион Париз
Извештај

27 мај 1924
16:00
Холандија   6–0   Романија Олимписки стадион Ив де Мануар, Коломб
Извештај

28 мај 1924
17:00
Швајцарија   1–1 (продолжение)   Чехословачка Стадион Бержер
Извештај
30 мај 1924
17:00
Швајцарија   1–0   Чехословачка Стадион Бержер
Извештај

28 мај 1924
16:00
Ireland   1–0   Бугарија Олимписки стадион Ив де Мануар, Коломб
Извештај

29 мај 1924
14:15
Италија   2–0   Луксембург Стадион Персен
Извештај

29 мај 1924
16:00
Шведска   8–1   Белгија Олимписки стадион Ив де Мануар, Коломб
Извештај

29 мај 1924
17:00
Египет   3–0   Унгарија Стадион Париз
Извештај

29 мај 1924
17:00
Уругвај   3–0   САД Стадион Бержер
Извештај

ЧетвртфиналеУреди

1 јуни 1924
16:00
Франција   1–5   Уругвај Олимписки стадион Ив де Мануар, Коломб
Извештај

1 јуни 1924
16:00
Шведска   5–0   Египет Стадион Персен
Извештај

2 јуни 1924
17:00
Швајцарија   2–1   Италија Стадион Бержер
Извештај

2 јуни 1924
17:00
Холандија   2–1 (продолжение)   Ireland Стадион Париз
Извештај

ПолуфиналеУреди

5 јуни 1924
17:00
Швајцарија   2–1   Шведска Олимписки стадион Ив де Мануар, Коломб
Извештај

6 јуни 1924
17:00
Уругвај   2–1   Холандија Олимписки стадион Ив де Мануар, Коломб
Извештај

БронзаУреди

8 јуни 1924
16:00
Шведска   1–1   Холандија Олимписки стадион Ив де Мануар, Коломб
Извештај

9 јуни 1924
14:30
Шведска   3–1   Холандија Олимписки стадион Ив де Мануар, Коломб
Извештај

ЗлатоУреди

9 јуни 1924
16:30
Уругвај   3–0   Швајцарија Олимписки стадион Ив де Мануар, Коломб
Извештај
Осминафинале Четвртфинале Полуфинале Финале
                           
29 мај - Париз            
    Уругвај  3
1 јуни - Коломб
    САД  0  
    Уругвај  5
27 мај - Сент Уан
      Франција  1  
    Франција  7
6 јуни - Коломб
    Латвија  0  
    Уругвај  2
27 мај - Коломб
      Холандија  1  
    Холандија  6
2 јуни - Сент Уан
    Романија  0  
    Холандија  2
28 мај - Коломб
      Ирска  1  
    Ирска  1
9 јуни - Коломб
    Бугарија  0  
    Уругвај  3
28 и 30 мај - Париз
      Швајцарија  0
    Швајцарија (Rem)  1 (1)
2 јуни - Париз
    Чехословачка  1 (0)  
    Швајцарија  2
29 мај - Венсен
      Италија  1  
    Италија  2
5 јуни - Коломб
    Луксембург  0  
    Швајцарија  2
29 мај - Коломб
      Шведска  1   Трето место
    Шведска  8
1 јуни - Венсен 8 и 9 јуни - Коломб
    Белгија  1  
    Шведска  5     Шведска (Rematch)  1 (3)
29 мај - Сент Уан
      Египет  0       Холандија  1 (1)
    Египет  3
    Унгарија  0  

Надворешни врскиУреди