Фудбал на Летните олимписки игри 1928


Фудбалот на Летните олимписки игри 1928 — официјален фудбалски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Амстердам, Холандија. На турнирот учествувале вкупно 17 репрезентации.

Фудбал на Летните олимписки игри 1928
Податоци за првенството
ЗемјаХоландија
Датум на одржување27 мај - 13 јуни
Екипи17
Стадиони(во Амстердам градови домаќини)
Финални резултати
Шампион  Уругвај
Второ место  Аргентина
Трето место  Италија
1924
1936

Првото место го освоил Уругвај, второто Аргентина и третото Италија.

Прелиминарна фаза

уреди
27 мај 1928
15:00
Португалија  4–2  Чиле Олимписки стадион (Амстердам)
Извештај

Прва фаза

уреди
27 мај 1928
19:00
Белгија  5–3  Луксембург Олимписки стадион (Амстердам)
Извештај

28 мај 1928
14:00
Германија  4–0  Швајцарија Олимписки стадион (Амстердам)
Извештај

28 мај 1928
19:00
Египет  7–1  Турција Олимписки стадион (Амстердам)
Извештај

29 мај 1928
14:00
Италија  4–3  Франција Олимписки стадион (Амстердам)
Извештај

29 мај 1928
16:00
Португалија  2–1  Југославија Стар стадион (Амстердам)
Извештај

29 мај 1928
19:00
Аргентина  11–2  САД Олимписки стадион (Амстердам)
Извештај

30 мај 1928
14:00
Шпанија  7–1  Мексико Олимписки стадион (Амстердам)
Извештај

30 мај 1928
19:00
Холандија  0–2  Уругвај Олимписки стадион (Амстердам)
Извештај

Четвртфинале

уреди
1 јуни 1928
19:00
Италија  1–1  Шпанија Олимписки стадион (Амстердам)
Извештај
4 јуни 1928
14:00
Италија  7–1  Шпанија Олимписки стадион (Амстердам)
Извештај

2 јуни 1928
16:00
Аргентина  6–3  Белгија Олимписки стадион (Амстердам)
Извештај

3 јуни 1928
16:00
Уругвај  4–1  Германија Олимписки стадион (Амстердам)
Извештај

4 јуни 1928
19:00
Египет  2–1  Португалија Олимписки стадион (Амстердам)
Извештај

Полуфинале

уреди
6 јуни 1928
19:00
Аргентина  6–0  Египет Олимписки стадион (Амстердам)
Извештај

7 јуни 1928
19:00
Уругвај  3–2  Италија Олимписки стадион (Амстердам)
Извештај

Бронза

уреди
9 јуни 1928
16:00
Италија  11–3  Египет Олимписки стадион (Амстердам)
Извештај

Злато

уреди
10 јуни 1928
16:00
Уругвај  1–1 (прод.)  Аргентина Олимписки стадион (Амстердам)
Извештај

13 јуни 1928
19:00
Уругвај  2–1  Аргентина Олимписки стадион (Амстердам)
Извештај

Разигрување – прва фаза

уреди
5 јуни 1928
14:00
Холандија  3–1  Белгија Стадион Спарта, Ротердам
Извештај

5 јуни 1928
14:00
Чиле  3–1  Мексико Моникенхуизе, Арнем
Извештај

Финале

уреди
8 јуни 1928
14:00
Холандија  2–2  Чиле Стадион Спарта, Ротердам
Извештај
Осминафинале Четвртфинале Полуфинале Финале
                           
30 мај - Амстердам            
   Уругвај  2
3 јуни - Амстердам
   Холандија  0  
   Уругвај  4
28 мај - Амстердам
    Предлошка:Fbo  1  
   Германија  4
7 јуни - Амстердам
   Швајцарија  0  
   Уругвај  3
29 мај - Амстердам
     Италија  2  
   Италија  4
1 и 4 јуни - Амстердам
   Франција  3  
   Италија (Rematch)  1 (7)
30 мај - Амстердам
     Шпанија  1 (1)  
   Шпанија  7
10 и 13 јуни - Амстердам
   Мексико  1  
   Уругвај (Rematch)  1 (2)
28 мај - Амстердам
     Аргентина  1 (1)
   Египет  7
4 јуни - Амстердам
   Турција  1  
   Египет  2
29 мај - Амстердам
     Португалија  1  
   Португалија  2
6 јуни - Амстердам
   Југославија  1  
   Аргентина  6
27 мај - Амстердам
     Египет  0   Трето место
   Белгија  5
2 јуни - Амстердам 9 јуни - Амстердам
   Луксембург  3  
   Аргентина  6    Италија  11
29 мај - Амстердам
     Белгија  3      Египет  3
   Аргентина  11
   САД  2  

Надворешни врски

уреди