Украинска Советска Социјалистичка Република

Украинската советска социалистичка република била една од републиките на СССР. Престолнината на УССР од 1918 до 1934 година била Харков, а потоа била пренесена во Киев. Формирана е на 25 декември 1917 година како „Украинска народна партија“ (руски: Украинская Народная Республика, украински: Українська Народна Республіка). Во текот на 1918 година се наоѓала под германска окупација, а до 1919 година била независна. После полско-советската војна, на 10 март 1919 година е формирана „Украинска социјалистичка Советска република“ (руски: Украинская Социалистическая Советская Республика, украински: Українська Соціалістична Радянська Республіка), која на 30 декември 1922 година се приклучила во составот на СССР. На 30 јануари 1937 година е преименувана во „Украинска Советска социјалистичка република“. Со распадот на СССР, 1991 година, станала независна држава, Украина. Украинската ССР била трета советска република по големина, а втора по бројот на жители. Главен град најпрво бил Харков од 1917 до 1935, а потоа Киев.

Українська Радянська Соціалістична Республіка
Знаме на Украинска ССР
Знаме на Украинска ССР
Грб на Украинска ССР
Девиза: Пралетарыі ўсіх краін, яднайцеся!
Главен град Харков (1919-1934)[1]
Киев (1934-1991)
Јазици Украински, руски[2]
Образувана 25 декември 1917
Во составот на СССР од 30 декември 1922
до 24 август 1991
Површина
603 700 км2
3-та во СССР
Население
51 706 700 (1989)
2-ра во СССР
Густина
85,6км2
3-та во СССР

Поврзано уреди

Наводи уреди