Турска Брајова азбука

Турската Брајова азбука е верзија на Брајовата азбука за запишување на турскиот јазик. Таа се заснова на англиската Брајова азбука, но има букви и од германската Брајова азбука.

Турска Брајова азбука
Тип
азбука
Јазицитурски
Сродни писма
Матични системи
ISO 15924
Уникод
 Оваа страница може да содржи фонетски симболи од меѓународната фонетска азбука (МФА).

Азбука

уреди
 
a
 
b
 
c
 
ç
 
d
 
e
 
f
 
g
 
ğ
 
h
 
ı
 
i
 
j
 
k
 
l
 
m
 
n
 
o
 
ö
 
p
 
r
 
s
 
ş
 
t
 
u
 
ü
 
v
 
y
 
z
 
 

Наводи

уреди


Поврзано

уреди