Иван Тургенев

руски писател
(Пренасочено од Тургењев)

Иван Сергеевич Тургенев (Орел, 28 октомври 1818Париз, 22 август 1883) — руски писател, еден од најзначајните претставници на рускиот реализам. Неговите дела извршиле големо влијание врз новелистиката. Најзначајните дела му се романите „Благородничко гнездо“, „Рудин“, „Татковци и деца“ и „Спроти новите дни“ и драмата „Еден месец на село“.

Предлошка:Иван Сергеевич Тургенев