Записите на ловецот

„Записите на ловецот“ (руски: Запи́ски охо́тника) — збирка раскази на рускиот писател Иван Тургенев, првобитно објавени во списанието „СОвременик“ во текот на 1847-1851 година, а во 1852 година како посебно издание. Потоа, три раскази биле напишани и ставени во збирката во 1870-тите.

Содржина уреди

Збирката се состои од 25 раскази:[1]

 • Твор и Калинич
 • Јермолај и воденичарката
 • Малинова Вода
 • Срескиот лекар
 • Мојот сосед Радилов
 • Еднодворецот Овсјаников
 • Љгов
 • Бегова Ливада
 • Касјан од Красива Меча
 • Бурмистр
 • Канцеларија
 • Намќор
 • Двајцата спахии
 • Лебеѓањ
 • Татјана Борисовна и нејзиниот внук од брат
 • Смрт
 • Пејачи
 • Петар Петрович Каратаев
 • Состанок
 • Хамлет од Шчигровскиот срез
 • Чертопханов и Недопјускин
 • Крајот на Чертопханов
 • Живи мошти
 • Татнат!
 • Шумата и степата

Наводи уреди

 1. И. С. Тургењев, Ловчеви записи. Нови Сад: Матица српска, 1973.