Спроти новите дни

„Спроти новите дни“ (руски: Накануне) — роман на рускиот писател Иван Тургенев од 1860 година. Првобитно, романот бил објавен во списанието „Современик“.[1]

Спроти новите дни
АвторИван Тургенев
Изворен насловНакануне
ЗемјаРусија
ЈазикРуски
ЖанрПолитички, љубовен роман
Издадена
1860
МедиумТврд и мек повез
ПретходнаБлагородничко гнездо 
СледнаТатковци и деца 

Содржина

уреди

Осврт кон делото

уреди

Во романот „Спроти новите дни“, Тургенев за првпат јасно го поставил прашањето за судирот меѓу генерациите во тогашното руско општество. По тој повод, во статијата “Кога ќе дојде вистинскиот ден?“, рускиот критичар Николај Доброљубов напишал: „Смело можеме да кажеме, кога г. Тургенев во својот роман ќе допре некое прашање, кога ќе прикаже некоја нова страна на општествените односи, тогаш тоа е доказ дека тоа прашање навистина се појавува или дека наскоро ќе се појави во свеста на образованото општество, дека таа нова страна почнува да се издвојува и дека наскоро остро и јасно ќе се појави пред очите на сите.“[2]

Наводи

уреди
  1. Душа Перовић, „И. С. Тургењев: Оцеви и деца“, во: И. С. Тургењев, Оцеви и деца. Београд: Просвета, 1961, стр. 246.
  2. Душа Перовић, „И. С. Тургењев: Оцеви и деца“, во: И. С. Тургењев, Оцеви и деца. Београд: Просвета, 1961, стр. 243.