Список на генералите и адмиралите од Македонија

Оваа статија е список на генерали и адмирали од Македонија. Вклучува офицери родени на територијата на денешна Северна Македонија или Егејска Македонија и служеле во Југословенската народна армија (ЈНА) и/или Армијата на Македонија (АРМ) [1] .

Список уреди

Во загради по насловот се споменува годината на пензионирање.

А уреди

Б уреди

В уреди

Г уреди

Д уреди

Ѓ уреди

Е уреди

З уреди

И уреди

Ј уреди

К уреди

Л уреди

М уреди

Н уреди

О уреди

П уреди

Р уреди

С уреди

Т уреди

У уреди

Ф уреди

Ч уреди

Ш уреди

  • Тихомир Шарески (1921 - 2004), генерал-полковник на Југословенската народна армија (1981)
  • Антоније Шкоклев (1923 - 2018), санитарен генерал-мајор на Југословенската народна армија (1986)

Извори уреди

  1. „Стојановски, М. и Стојаноски, Б. Воени генерали во Македонија (1943 – 2017). II издание. 2017“ (PDF). Архивирано од изворникот на 2023-01-23. Посетено на 2023-10-08.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)