Александар Спирковски

Александар Спирковски (Прилеп, 20 јануари 1932 - Белград, 31 март 2011 ) — генерал-полковник на ЈНА.

Александар Спирковски
Роден 20 јануари 1932
Прилеп, Кралство Југославија денеc Македонија
Починал 31 март 2011
Белград, Србија
Занимање генерал-полковник

Животопис уреди

Роден бил на 20 јануари 1932 година во Прилеп во занаетчиско-трговско семејство. Детството и школувањето, од основно до гимназија ги поминал во Прилеп. Во 1948 година конкурирал за местото кадет на Военото противвоздушно училиште (подоцна Школа за активни противвоздушни артилериски офицери), а по тригодишно школување бил назначен за командант на вод во гарнизонот Ниш, каде што минал осум години, а во 1960 година бил преместен во Приштина и бил поставен за командант на противвоздушната батерија. Во 1964 година бил испратен во школа за усовршување која ја завршил во 1965 година како прв по ранг. Истата година успешно го положил приемниот испит за школување на Вишата воена академија, каде што истата година бил испратен на двегодишно школување, кога полагал и за чин мајор.

По завршувањето на Вишата воена академија, во 1967 година бил назначен за командант на противвоздушната артилериска дивизија во Втората пролетерска пешадиска дивизија, а само неколку месеци подоцна бил назначен за началник на штабот на полкот, од кој бил испратен во Военото училиште во 1970 година. По успешното завршување на Воената школа бил назначен за командант на полкот, а по четири години на таа функција бил назначен за началник на штабот на Втората пролетерска дивизија. Само седум месеци подоцна, тој бил назначен за командант на Деветтата далматинска ударна дивизија во Книн, каде што останал речиси пет години. Во меѓувреме, во 1980 година со голем успех го положил испитот за чин генерал, а на 22 декември истата година бил унапреден во чин генерал, како еден од најмладите повоени офицери. Таа година беше назначен за командант на Првата пролетерска гардиска механизирана дивизија, која ја водел и командувал три години. Како успешен офицер во управувањето и командувањето на единиците, во 1983 година бил назначен за началник на штабот на Втората армија во Ниш, каде поминал три години, по што, во 1986 година бил назначен за командант на Првата белградска армија, а во 1989 година командант на Првата воена област, која во тоа време зафаќала 50% од територијата на СФР Југославија, а на таа територија живееле 52% од населението на СФРЈ.

Во ноември 1991 година бил назначен за потсекретар за кадровски прашања во Сојузниот секретаријат за народна одбрана, на функцијата која ја извршувал до 31 август 1992 година и од која по 41 година делотворна служба се пензионирал. Карактеристично за генералот Александар Спирковски е тоа што од 41 година активна и делотворна служба 31 година поминал на командни позиции, од командант на вод до командант на армија и армиски област, што е реткост во офицерската кариера и уникатен случај во ЈНА. За успешното раководење и командување со единици, секогаш бил оценет со оцена „особено се истакнува“, неколкупати бил пофален, награден е со плакета на морнарицата на ЈНА и со престижната награда „22 декември“. Дополнително, повеќепати бил наградуван, од орден за воени заслуги до орден на Народна армија со лаворов венец, а бил и првиот повоен офицер на ЈНА одликуван со Орден на братството и единството, кој дотогаш бил исклучиво одликуван. на офицерите на ЈНА кои учествувале во Народноослободителната војна. Генералот Александар Спирковски двапати бил предвреме унапредуван, и тоа во чин потполковник и во чин генерал-потполковник. Покрај чисто воените должности, тој бил доста ангажиран и како општествено-политички работник, а бил и потпретседател на Југословенското спортско друштво Партизан.

По кратко и тешко боледување, починал на 31 март 2011 година во Белград.

Литература уреди

  • Воена енциклопедија (книга четврта). Белград 1970 година