Сесилија Малмстрем

шведска политичарка

Ана Сесилија Малмстрем (р. 15 мај 1968) е шведска политичарка која служела како Еврокомесар за трговија од 2014 до 2019 година. Таа претходно била еврокомесар за внатрешни работи од 2010 до 2014 година и министер за прашања на Европската унија од 2006 до 2010 година. Таа била пратеник во Европскиот парламент (ЕП) од Шведска од 1999 до 2006 година.

Малмстрем на Гетеборшкиот саем на книгата, 2011 г.

Таа е членка на шведските либерали, дел од Алијансата на либералите и демократите за Европа .

Ран живот уреди

Малмстрем е родена во парохијата Бренкирка во јужен Стокхолм и пораснала во Гетеборг .

Таа била студентка на Универзитетот во Гетеборг од 1992 до 1999 година, станувајќи асистент на истражување (1994 година). Потоа докторирала по политички науки со тезата насловена Регионот, моќта и славата: регионални партии во Западна Европа [1] (1998), и станала виш предавач на Катедрата за политички науки на Универзитетот во Гетеборг ( 1998–99).[2] Нејзината теза била за регионалните партии во западна Европа, фокусирајќи се на Каталонија, Шпанија и Ломбардија, Италија.[3] Таа истражувала и предавала на полето на европската политика, регионализмот, имиграцијата и тероризмот .

Малстрем има работено и во Штутгарт и во Барселона .

Течно зборува шведски, англиски, шпански и француски јазик, а има средно познавање на германски и италијански јазик.

Политичка кариера уреди

Малмстрем е член на шведската партија на либералите од крајот на 1980-тите, а била член на извршната власт на партијата од 1997 година и била член на Регионалниот совет на Вестра Јеталанд од 1998 до 2001 година. Во 2007 година, кога Јан Бјорклунд бил избрана за лидер на партијата, таа била назначена за прв потпретседател на партијата.

Пратеник во Европскиот парламент, 1999–2006 година уреди

Во 1999 година, Малмстрем била избрана за европратеничка за Шведска и повторно била избрана во 2004 година . За време на нејзиниот мандат работела во Комисиите за надворешни работи, Комисија за уставни прашања, Комисија за внатрешен пазар и заштита на потрошувачите, како и во Поткомитетот за човекови права и Поткомитетот за безбедност и одбрана . Покрај тоа, таа била потпретседател на делегациите на парламентот во Унгарија (пред да се приклучи во 2004 година) и Хрватска .

Како член на Комитетот за надворешни работи, Малстрем напишала критички извештај за стратегијата на ЕУ за Русија. Во 2002 година таа станала портпаролка на Либералната група за надворешни работи.[3] Таа го номинирала кубанскиот дисидент Освалдо Паја за наградата Сахаров, која ја добил од Парламентот во 2002 година.[3]

За време на нејзиното време како европратеник, Малмстрем ја иницирала веб-кампањата oneseat.eu [4] која имала за цел да го направи Брисел постојано седиште на Европскиот парламент . Тоа била прва ваква петиција која добича еден милион потписи, што е знак на правото на петиција според Договорот од Лисабон .

Во 2001 година, Малмстрем и девет колеги европратеници - вклучувајќи ги Ник Клег и Хеле Торнинг-Шмит - ја основале Кампањата за парламентарни реформи (КПР) за да извршат притисок за промени во начинот на кој Европскиот парламент функционира секојдневно.[5] Таа, исто така, водела кампања за поголем пристап на јавноста до официјалните документи.[6]

Шведски министер за европски прашања, 2006–2010 година уреди

По шведските избори во 2006 година, на кои била забележана победата на централнодесничарската коалиција на Фредрик Рајнфелд, Малмстрем се вратила во Шведска за да ја преземе функцијата министер за европски прашања во кабинетот на премиерот Рајнфелд, кој ја презел функцијата на 6 октомври 2006 година. Нејзините одговорности вклучувале институционални прашања, преглед на буџетот на ЕУ, Стратегија за Балтичко Море, Лисабонска стратегија и координација на шведското претседателство со Советот на Европската унија во 2009 година.

Малстрем го поддржува шведското усвојување на валутата евро, а во август 2007 година таа била една од политичарите кои повикале на уште еден референдум за членство во еврото (првиот бил во 2003 година). „Ние го почитуваме резултатот од референдумот, се разбира, но сепак мислиме дека треба да може да се расправа за нешто во што верува, многу се променија од референдумот во 2003 година, Словенија се приклучи, Малта и Кипар се приклучуваат на почетокот на следната година. Следната година ќе се приклучат најмалку две балтички земји. Во 2010-11 може да има осум или девет нови членови. Колку повеќе членови има, толку е поголема политичката цена да се биде надвор, бидејќи не можеме да направиме разлика, Шведска загуби економски со тоа што не се приклучи на единствената европска валута“. Таа цитирала извештај од Националниот одбор за трговија: „Изгубивме 100 милијарди круни во извозот и исто толку во увозот. Нашата трговија со еврозоната ќе беше 13-14 проценти поголема доколку бевме членки.“ [7]

Член на Европската комисија, 2010–2019 година уреди

Еврокомесар за внатрешни работи, 2010–2014 година уреди

На 17 ноември 2009 година, Малмстрем била номинирана од нејзината влада за следен европски комесар на Шведска.[8] Во својата номинација, премиерот Рајнфелд, исто така, рекол дека Карл Билт, министерот за надворешни работи, не бил номиниран затоа што е малку веројатно дека Швеѓанец ќе биде назначен на функцијата претседател на Европскиот совет или како висок претставник на Унијата за надворешни работи и Политика за безбедност .[8]

Претседателот на Европската комисија, Жозе Мануел Баросо и понудил на Малмстрем улога на комесар за внатрешни работи, која била создадена како резултат на либералното барање да се подели претходното портфолио, кое ги вклучувало и човековите права. И покрај овој пост се безбедносни задачи, комесарот Малмстрем јасно на членовите на Европскиот парламент дека таа нема да биде лош полицаец со портфолио на основните права е добар полицаец . Таа била одобрена од европратениците и ја презела функцијата на 10 февруари 2010 година.[9]

Една од нејзините први иницијативи како комесар на Европската унија била да предложи директива која се залага за построги санкции против сексуалната злоупотреба на деца,[10] во која еден од предлозите била да се создаде должност за земјите-членки на ЕУ да го блокираат пристапот до детска порнографија. на интернет.[11] Критичарите тоа го толкуваат како создавање на нето цензурачка инфраструктура која нема да им помогне на децата, но навистина би била контрапродуктивна [12] и опасна закана за демократијата.[13] Меѓутоа, невладините организации кои работат за правата на децата, како што се Save the Children и NSPCC, го бранеле предлогот.[14] Малмстрем брзо била наградена со прекарот „Сенсилија“ на друштвената мрежа и во – претежно германските дневни весници,[15][16][17] портманто зборот што го меша зборот „цензура“ и нејзиното дадено име („Сесилија“). имитирајќи го прекарот „Зенсурсула“ на германската министерка Урсула фон дер Лајен, која не успеала да воспостави слични техники за филтрирање во Германија по одлуката да се даде приоритет на бришењето на нелегалните веб-страници.

Во истиот период (март 2010 година), во извршување на нејзините напори за зајакнување на безбедноста и безбедноста на европските граѓани, Малмстрем обезбедила политички договор меѓу Европскиот парламент, Советот и Комисијата за спроведување на член 10 од Протоколот за огнено оружје на Обединетите нации. кој се бори против трговијата со недозволено цивилно огнено оружје.[18]

На 11 март 2011 година, за време на седмиот Европски ден на сеќавање на жртвите на тероризмот, на конференцијата на тема „Улогата на жртвите на тероризмот во спречувањето на насилната радикализација“, која се одржала во Брисел, Малстрем одржала говор во кој ги изложила разорните ефекти од тероризам на лично како и на државно ниво,[19] затворајќи се со најавата за претстојниот (РАН) проект (види следниот пасус).

Во септември 2011 година, Малмстрем официјално ја лансирала Мрежата за подигање на свеста за радикализација (РАН),[20] проект насочен кон справување со тероризмот и насилниот екстремизам преку превентивни мерки, наместо преку конфронтација. Проектот доаѓа како дополнителна алатка на Стратегиите на ЕУ за борба против тероризмот и мерките за борба против радикализација и регрутирање во тероризам.

Помалку од една година подоцна, проектот станала паневропска мрежа на научници, психолози, невладини организации, жртви на тероризам, верски водачи, претставници на граѓанското општество и полицајци, заедно со советодавен одбор.[21]

На 2 мај 2012 година, Малмстрем одржала предавање пред студентите и професорите на Универзитетот Харвард за имиграцијата и азилот, дискутирајќи со својата публика за различни прашања поврзани со интеграцијата, тероризмот и трговијата со луѓе, како и европската криза. По посетата на Кембриџ следела средба со американскиот јавен обвинител Ерик Холдер во Вашингтон и вечер во ФБИ, каде што имало голема размена на мислења за планирањето на претстојниот Европски центар за компјутерски криминал (EC3).[22] Краткото патување на Малмстрем во САД било завршено со говор за сајбер безбедноста на конференција во CSIS .

На 26 ноември 2012 година, заедно со Роб Вејнрајт, директор на Европол, Малмстрем го објавила лансирањето на новата Европска финансиска коалиција против комерцијална сексуална експлоатација на децата онлајн.[23][24] Целите на Коалицијата се да ги поддржи меѓународните истраги за спроведување на законот секогаш кога е можно преку соработка со приватни засегнати страни; да се процени и проучува комерцијалната сексуална експлоатација на деца на Интернет преку сите видови Интернет средини, како што се хостинг услуги и групи за вести; да помогне во заштитата на легитимните приватни деловни интереси од можна злоупотреба на нивните услуги од страна на криминалци кои имаат за цел да дистрибуираат содржина за сексуална злоупотреба на деца преку различни информатички и комуникациски технологии; да им се овозможи на органите за спроведување на законот и приватните компании да се спротивстават на проблемот преку обука и споделување ресурси; и да се информираат носителите на одлуки и да се подигне свеста кај јавноста.

На 5 декември 2012 година, на конференција одржана во Брисел, Белгија, под Високо покровителство на Нејзиното Височество кралицата Паола од Белгија,[25] Малмстрем и американскиот јавен обвинител Ерик Холдер ја започнале Глобалната алијанса против сексуалната злоупотреба на децата преку Интернет.

Алијансата, која наишла на силна поддршка од Вејнрајт,[26] е иницијатива насочена кон обединување на носителите на одлуки ширум светот, со цел да се подобри идентификацијата и помошта на жртвите и гонењето на сторителите. Алијансата е еден од најголемите проекти некогаш создадени на ова поле, бидејќи неговите учесници вклучуваат 48 земји ширум светот (27-те земји-членки на ЕУ, како и 21 земја надвор од ЕУ - Албанија, Австралија, Камбоџа, Хрватска, Грузија, Гана, Јапонија, Молдавија, Црна Гора, Нов Зеланд, Нигерија, Норвешка, Филипини, Србија, Република Кореја, Швајцарија, Тајланд, Турција, Украина, Соединетите Американски Држави и Виетнам ).

На 11 јануари 2013 година, Вејнрајт и Малмстрем официјално го започнале Европскиот центар за компјутерски криминал (EC3), кој има за цел да се справи со компјутерскиот криминал:

 • извршени од организирани групи за да генерираат големи криминални профити, како што е онлајн измама
 • предизвикување сериозна штета на жртвата, како што е онлајн сексуална експлоатација на деца
 • кои влијаат на критичната инфраструктура и информациските системи во ЕУ

Малмстрем ја презела должноста еврокомесар за трговија на 1 ноември 2014 година, како член на Комисијата Јункер .

Еврокомесар за трговија, 2014–2019 година уреди

Во јули 2014 година, шведскиот премиер Фредрик Рајнфелд ја номинирал Малмстрем за втор мандат за еврокомесар. До септември, Европскиот парламент ја дал својата поддршка за нејзината номинација.[27] Таа ја презела должноста еврокомесар за трговија на 1 ноември 2014 година, како член на Комисијата Јункер .[28]

Веќе на сослушувањето за нејзината номинација, среде украинската криза, Малмстрем ги отфрлила барањата на Русија за измени на договорот за слободна трговија меѓу ЕУ и Украина .[29] Во декември 2015 година, таа не успеала во нејзиниот последен обид да постигне чекор напред во однос на загриженоста на Русија, од кои некои биле спротивни на правилата на Европската и Светската трговска организација .[30]

Писмото за мисијата за позицијата на Малмстрем, исто така, вклучувало, како една од нејзините клучни должности, „успешно завршување“ на контроверзните трговски преговори со САД, Трансатлантското трговско и инвестициско партнерство (TTIP), иако со голем број ограничувања и ограничувања на преговарачки мандат за решавање на загриженоста на европската јавност во врска со TTIP.[31] Изразувајќи силно мислење во корист на договорот,[32] таа се обидела да ги оживее преговорите со САД две недели по стапувањето на функцијата.[33] И покрај тврдењата за „невиден степен на транспарентност“, нацрт-договорите не можеле да бидат прочитани од сите парламенти на земјите-членки на ЕУ, како што е германскиот Бундестаг, или политичките водачи како што е тогашниот вицеканцелар Зигмар Габриел .[34]

Во мај 2015 година, Малмстрем и турскиот министер за економија Нихат Зејбекчи објавиле рамка за проширување на Царинската унија ЕУ-Турција, проширувајќи ја да ги вклучи услугите, владините договори и повеќето земјоделски стоки.[35] Исто така, под нејзино водство, ЕУ ги финализирала преговорите за голем трговски договор со Виетнам во август 2015 година, отстранувајќи 99 отсто од царините меѓу Европа и Виетнам во текот на следната деценија, како и нетарифните бариери за трговијата, услугите, инвестициите, интелектуалните имот, санитарни и фитосанитарни мерки, државни набавки, решавање спорови и одржлив развој.[36][37]

Подоцна кариера уреди

Од 2019 година, Малмстрем е визитинг професор на Факултетот за бизнис, економија и право на Универзитетот во Гетеборг . Исто така, од 2019 година, таа служи во Трансатлантската работна група на германскиот Маршалов фонд и Фондацијата на Федералниот канцелар Хелмут Шмит (БКХС), копретседавачи од Карен Донфрид и Волфганг Ишингер .[38]

Во септември 2020 година, владата на премиерот Стефан Лофвен ја номинирала Малмстрем за кандидат на Шведска за генерален секретар на Организацијата за економска соработка и развој ( ОЕЦД ).[39] За време на процесот на селекција, таа станала финалист, но на крајот загубила од Матијас Корман во март 2021 година.[40]

Други активности уреди

 • Пријатели на Европа, член на Одборот на доверители (од 2020 година) [41]
 • Институт за миграциска политика (MPI), член на одборот на доверители (од 2020 година) [42]
 • Трилатерална комисија, членка на Европската група (од 2020 година) [43]

Контроверзност уреди

Во дискусија со Џон Хилари, извршен директор на War on Want, за кој пишувал во The Independent на 12 октомври 2015 година, Малмстрем наводно признала „дека трговскиот договор никогаш не инспирирал толку страсна и широко распространета опозиција“ и се вели дека коментирала : „Не го земам мојот мандат од европскиот народ“.[44] Малстрем подоцна негирала дека го кажала ова, нарекувајќи го „измислен цитат“ екстраполиран од нејзините објаснувања за преговарачкиот мандат за ТТИП, кој го одредуваат европските влади, а не самите Европејци.[45] Таа, исто така, тврдела пред Европскиот парламент дека навистина го зела својот мандат од европскиот народ, бидејќи била одобрена за комесар од европратениците кои ги претставуваат.[46] Хилари не ја повлекол својата верзија на приказната.[45]

Личен живот уреди

Малстрем е мажена и има деца. Таа живее во Брисел, Белгија.[47] Автор е на неколку книги, написи и есеи за регионалните партии, регионализмот, шпанската политика, европската политика, имиграцијата и тероризмот.

CV уреди

Образование уреди

 • 1991: Универзитетска диплома, Универзитетот во Гетеборг
 • Докторирал (1998) по политички науки, Универзитетот во Гетеборг

Кариера уреди

 • 1989–1992: Психијатриска медицинска сестра, болница во Лилхаген
 • 1991–1992: Наставник по социјални науки, општинска служба за образование на возрасни
 • 1992–1999: Истражувач на Универзитетот во Гетеборг
 • 1998–2001: Член на регионалниот совет на Вестра Геталанд
 • 1999–2006: пратеник во Европскиот парламент
 • од 1999 г.: Член на Шведскиот институт за меѓународни односи (Утрикеполитиска институт)
 • 1999–2006: Член на Комисијата за надворешни работи на ЕП
 • 1999–2004: Член на Комисијата за уставни прашања на ЕП
 • 1999–2004: Заменик-претседател на делегацијата на ЕП во Мешовитиот парламентарен комитет ЕУ-Унгарија
 • 1999–2006: Член на Бирото на групата ELDR/ALDE
 • 2002–2004: Портпаролка на ELDR Group за надворешни работи
 • 2006-2010: Министер за европски прашања во Шведска
 • 2010-2014: Еврокомесар за внатрешни работи Баросо II Комисија
 • од 2014 година: Еврокомесар за трговија Јункер комисија
 • од 2019 година: член на Трансатлантската работна група на германскиот Маршалов фонд и Бундесканцлер-Хелмут-Шмит-Штифтунг (БКХС)

Наводи уреди

 

 1. Regionen, makten och härligheten : regionala partier i Västeuropa.
 2. „CECILIA MALMSTRÖM - CURRICULUM VITAE“ (PDF). Brussels, Belgium: European Commission. 3 July 2012. Посетено на 29 September 2014.
 3. 3,0 3,1 3,2 Bengt Ljung (17 June 2009), Cecilia Malmström – Sociable Swede European Voice.
 4. „Oneseat campaign“. Oneseat.eu. Архивирано од изворникот на 9 June 2007.
 5. Martin Banks (28 January 2004), MEP candidates urged to sign reform pledge European Voice.
 6. Doubts raised over public register timetable European Voice, 27 February 2002.
 7. "Alliance rejects Liberal calls for euro vote". The Local. Retrieved 23 April 2010.
 8. 8,0 8,1 Jarle Hetland and Simon Taylor (17 November 2009), Sweden nominates Malmström as commissioner European Voice.
 9. Toby Vogel (10 February 2010), New team takes office European Voice.
 10. „Press Release – European Commission wants stronger sanctions against child sexual abuse, sexual exploitation and child pornography“. Europa (web portal).
 11. „Press Release – Commissioner Malmström welcomes political agreement on the Directive on combating sexual abuse, sexual exploitation of children and child pornography“. Europa (web portal).
 12. McNamee, Joe (29 March 2010). "Pointless action on child pornography". The Guardian. Retrieved 31 March 2010.
 13. Lehmann, Alexander: "Cleanternet.org – for a cleaner and safer Internet". Clip on Cleanternet.org. Retrieved 23 April 2010.
 14. [1] Архивирано на 20 јуни 2010 г.
 15. Borchers, Detlev (30 March 2010). "Sie tappt im Dunkeln". Frankfurter Allgemeine Zeitung. Retrieved 31 March 2010. (German)
 16. Güßgen, Florian (30 March 2010). "Schwarz-Gelb muss Brüssel Paroli bieten". Der Stern. Retrieved 31 March 2010. (German)
 17. "Aus Zensursula wird Censilia" Архивирано на 1 април 2010 г.. Frankfurter Rundschau. Retrieved 30 March 2010. (German)
 18. „Press Release – Commissioner Malmström welcomes political agreement on stricter rules to combat illicit trafficking of civilian firearms“. Europa (web portal).
 19. „Press Release – Member of the European Commission responsible for Home Affairs VII European Day on Remembrance of Victims of Terrorism Conference on "The role of Victims of Terrorism in preventing violent radicalization" Brussels, 11 March 2011“. Europa (web portal).
 20. „DGs – Home Affairs – What we do – Networks – Radicalisation Awareness Network“. European Commission.
 21. „Prevention of radicalisation“. European Commission. 17 July 2012. Архивирано од изворникот на 2014-10-06. Посетено на 2021-11-21.
 22. „Cybercrime discussions in Washington“. European Commission. 17 June 2012. Архивирано од изворникот на 2012-06-02. Посетено на 2021-11-21.
 23. „European Financial Coalition against Commercial Sexual Exploitation of Children Online launched“. The Sofia Globe.
 24. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 10 September 2014. Посетено на 2013-01-30.
 25. „Eric Holder To Help Launch Alliance Against Pedophilia“. The Huffington Post. 4 December 2012.
 26. „Safernet – Hotline for a safer Internet“. Safernet.ro. Архивирано од изворникот на 11 September 2014. Посетено на 30 December 2012.
 27. Andrew Gardner (30 September 2014), MEPs give backing to Malmström European Voice.
 28. Cynthia Kroet (31 July 2014), Sweden nominates Malmström as commissioner European Voice.
 29. Robin Emmott (29 September 2014), Russia cannot change EU-Ukraine deal: EU trade nominee Reuters.
 30. Ian Wishart (21 December 2015), EU Fails to Reach Agreement With Russia Over Europe-Ukraine FTA Bloomberg Business.
 31. Malmström Mission Letter as the Commissioner for Trade of the Juncker Commission, (1 November 2014) - accessed (2014-11-27)
 32. [2] Guardian, accessed (2015-2-16)]
 33. Malmström attempts to revive EU-US trade talks, EU Observer (18 November 2014) - accessed (2014-11-27)
 34. „Transparency in TTIP“.
 35. Matthew Dalton and Emre Peker (12 May 2015), EU and Turkey to Expand Customs Union The Wall Street Journal.
 36. Christian Oliver (4 August 2015), Brussels seals trade accord with Vietnam Financial Times.
 37. Jonathan Stearns (4 August 2015), EU, Vietnam Reach Free-Trade Deal That May Take Effect End-2017 Bloomberg Business.
 38. The German Marshall Fund and Bundeskanzler-Helmut-Schmidt-Stiftung Launch "Transatlantic Task Force" Setting Path Forward for U.S.-Europe Relations Архивирано на 14 декември 2019 г. German Marshall Fund, press release of 12 December 2019.
 39. „Cecilia Malmström – Sweden's candidate for the position of OECD Secretary-General“. Stockholm: Swedish Ministry of Foreign Affairs. 1 September 2020. Посетено на 7 September 2020.
 40. GV De Clercq and Richard Lough (March 12, 2021), Australia's Cormann to lead OECD, climate activists dismayed Reuters.
 41. Friends of Europe appoints 29 new members to its Board of Trustees Friends of Europe, press release of 25 June 2020.
 42. MPI Board of Trustees Approves New Members with Distinguished Experience in Government, Private Sector & Law Migration Policy Institute (MPI), press release of 17 June 2020.
 43. Membership Архивирано на 9 август 2020 г. Trilateral Commission.
 44. „John Hilary: "I didn't think TTIP could get any scarier, but then I spoke to the EU official in charge of it".
 45. 45,0 45,1 „EU Trade Commissioner claims War on Want leader 'fabricated' TTIP quote“. The Independent (англиски). 2015-10-15. Посетено на 2016-05-18.
 46. David Campbell Bannerman MEP Channel (2015-10-16), EU Trade Commissioner Claims Charity Leader Fabricated Quote, Посетено на 2016-05-18
 47. „About me: Biography“. European Commission - Cecilia Malmström. Посетено на 30 September 2014.

Надворешни врски уреди

Политички функции
Претходник
Bosse Ringholm
како Minister for Government Coordination
Minister for European Union Affairs
2006–2010
Наследник
Birgitta Ohlsson
Претходник
Jan Kohout
President of the Council of the European Union
2009–2010
Наследник
Miguel Ángel Moratinos
Претходник
Margot Wallström
Swedish European Commissioner
2010–2019
Наследник
Ylva Johansson
Претходник
Jacques Barrot
како European Commissioner for Justice, Freedom and Security
European Commissioner for Home Affairs
2010–2014
Наследник
Dimitris Avramopoulos
како European Commissioner for Migration, Home Affairs and Citizenship
Претходник
Karel De Gucht
European Commissioner for Trade
2014–2019
Наследник
Phil Hogan