Големо Војводство Олденбург

Големото Војводство Олденбург ( германски: Großherzogtum Oldenburg ) (исто така познат како Холштајн-Олденбург ) било големо војводство во рамките на Германскиот Сојуз, Северногермански Сојуз и Германско Царство, кое се состоело од три широко раздвоени територии: Олденбург, Еутин и Биркенфелд. Таа се рангирала на десетина меѓу германските држави и имаше еден глас во Бундесратот и тројца членови во Рајхстагот. [1]

Нејзиното владејачко семејство, Домот на Олденбург, исто така, дошол да владее во Данска, Норвешка, Шведска, Грција и Русија. [2] Наследниците на помладата линија на грчката гранка се, преку принцот Филип, војводата од Единбург, во линија на наследување на престолите на Обединетото Кралство и другите Комонвелтски кралеви по кралицата Елизабета II.

Како заеднички за германските куќи, владејачката гранка на Олденбург, која владеела како војводите, а подоцна и Големите војводи, го држела поглаварството со примогенирање на целата куќа на Холштајн-Олденбург со сите свои кадетски гранки.

Историја

уреди

Првиот познат број на Олденбург бил Елимар I ( гп 1108). Потомците на Елимар се појавиле како вазали, иако понекогаш бунтовни, на војводите од Саксонија ; но тие го достигнаа достоинството на кнезовите на империјата кога императорот Фридрих I го распарчи Саксонското војводство во 1180 година. Во тоа време, округот Делменхорст бил дел од доминациите на броевите на Олденбург, но потоа во неколку наврати бил одвоени од да формираат апанажа за помлади гранки на семејството. Ова е случајот помеѓу 1262 и 1447, помеѓу 1463 и 1547 година, и помеѓу 1577 и 1617 година. [2]

Галерија

уреди

Поврзано

уреди
  • Грофот, војводите и големите војводи на Олденбург

Извори

уреди
  1. Chisholm 1911, стр. 71.
  2. 2,0 2,1 Chisholm 1911, стр. 72.