Шварцбург-Рудолштат

Шварцбург-Рудолштат (германски: Schwarzburg-Rudolstadt) — мало кнежевство во Германија, во денешната покраина Тирингија, со главен град Рудолштат.

Кнежевство Шварцбург-Рудолштат
Grafschaft (Fürstentum) Schwarzburg-Rudolstadt
Држава на Свето Римско Царство
(1599–1806)
Држава на Рајнски Сојуз
(1806–13)
Држава на Германски Сојуз
(1815–66)
Држава на Северногермански Сојуз
(1866–71)
Држава на Германско Царство
(1871–1918)

1599–1918
Знаме Грб
Местоположба на Рудолштат
Шварцбург-Рудолштат во рамките на Германското Царство
Местоположба на Рудолштат
Шварцбург-Рудолштат во Тирингија
Главен град Рудолштат
Јазици Германски
Уредување Кнежевство
Принц
 -  1710–1718 Луис Фридрих I (прв)
 -  1890–1918 Гинтер Виктор (последен)
Историски период Среден век / Прва Светска војна
 -  Поделено од Шварцбург 1599
 -  Подигнато во кнежевство 1711
 -  Ноемвриска револуција 1918
 -  Обединето во Тирингија 1920
Денес во  Германија

Историја

уреди

Шварцбург-Рудолштат било основано во 1599 година во текот на преселувањето на земјите од династијата Шварцбург. Од 11 век, седиштето на предците на комиталното семејство било во замокот Шварцбург, иако по 1340 година, во поголемиот дел од неговото постоење како држава престолнината била во поголемиот град Рудолштат. Во 1583 година, грофот Гинтер XLI од Шварцбург, најстариот син на богатиот Гинтер XL и владетел над обединетите земји на Шварцбург, умрел без наследници. Него го наследиле неговите помлади браќа, при што Алберт VII ја добил територијата околу Рудолштат. Откако неговиот брат, грофот Вилхелм од Шварцбург-Франкенхаузен починал во 1597 година, преживеаните браќа Алберт VII и Џон Гинтер I ги основале двете држави Шварцбург-Рудолштат и Шварцбург-Зондерсхаузен со Договорот од Штатилм од 1599 година.

Потомците на Алберт владееле како суверени грофови на Светото Римско Царство. Грофот Алберт Антон (1662–1710) бил издигнат на ранг на принц од страна на царот Леополд I Хабсбуршки; Сепак, неговиот син Луј Фридрих I (1710–1718) прв ја носел кнежевската титула, при што Шварцбург-Рудолштат во 1711 година станало кнежество под истиот ентитет. Кнежевството го преживеало посредувањето на царството и по распаѓањето на царството се приклучило на Рајнскиот Сојуз во 1807 година, а подоцна на Германскиот Сојуз во 1815 година.

Во 1905 година, Шварцбург-Рудолштат располаг со територија од 940 км2 и население од 97.000 жители.

На 23 ноември 1918 година, за време на германската револуција од 1918-1919 година и падот на сите германски монархии, принцот Гинтер Виктор бил последниот кој абдицирал. Поранешното кнежество станало „слободна држава“ во 1919 година и се приклучило на Вајмарската Република како конститутивна држава. Во 1920 година, таа се здружила со другите мали држави во областа за да ја формира новата држава Тирингија.

Владетели на Шварцбург-Рудолштат

уреди
 
Тирингиските држави и нивните престолнини до 1918 г. Слободни држави 1918-1920; обединети како Тирингија од 1920 година. Војводства ЕрнестинКнежевства РојсКнежевства Шварцбург
  Кнежевство Шварцбург-Рудолштат (Рудолштат)
Околни држави и нивните главни градови
  Кралство Прусија, Провинција Хесен-Насау (Касел), Регион Касел (Касел)
  Кралство Прусија, Провинција Саксонија, Регион Мерзебург (Мерзебург)
Надвор од Германското Царство
 
Принцот Гинтер Виктор, последниот владетел на Шварцбург-Рудолштат

Грофови од Шварцбург-Рудолштат

уреди

Принцови од Шварцбург-Рудолштат

уреди

Глави на кнежевската куќа на Шварцбург

уреди

По смртта на принцот Гинтер Виктор, кој не оставил потомци, во 1925 година бил наследен од принцот Сицо (1860–1926), кој бил син на принцот Фридрих Гинтер (1793–1867) од неговиот втор, моргански брак. Принцот Сицо бил признат како полноправен член на Домот на Шварцбург во 1896 година. Него во 1926 година го наследил неговиот син, принцот Фридрих Гинтер (1901–1971). Тој бил последен во машката линија.[1][2]

  • 1918-1925: Принц Гинтер Виктор (1852-1925)
  • 1925-1926: Принц Сицо (1860-1926)
  • 1926-1971: Принц Фридрих Гинтер (1901-1971)

Наводи

уреди
  1. The House of Schwarzburg on Heraldica.org
  2. James, John Almanach de Gotha, Volume I, 2013.

Надворешни врски

уреди