Германскиот Бундесрат (буквално „Сојузен совет“; германски: Bundesrat) — законодавно тело кое ги претставува шеснаесетте сојузни покраини на Германија на сојузно ниво. Неговото седиште е во поранешната Пруска палата на лордовите (Preußisches Herrenhaus) во Берлин.

Германски Бундесрат

Deutscher Bundesrat
Историја
Основан23 мај 1949
Водство
Претседател
Малу Дрејер, SPD
од 1 ноември 2016
Прв потпретседател
Станислав Тилих[1], CDU
од 1 ноември 2016
Втор потпретседател
Михаел Милер, SPD
од 1 ноември 2016
Места69
Зборно место
Пруска палата на лордовите, Берлин
Мрежно место
Бундесрат

Бундесратот учествува во законодавството, заедно со Бундестагот. Тој е непосредно избран од граѓаните на Германија и одлучува за закони кои се однесуваат на надлежностите на покраините и сите уставни промени мора да добијат согласност од ова тело. Работејќи на сличен начин како горните домови на парламентите во други земји, често е споредуван со американскиот Сенат или рускиот Совет на Федерацијата или Палатата на Лордовите во Велика Британија, иако германскиот устав не ги наведува Бундестагот и Бундесратот како домови на дводомен парламент (зборот „парламент“ дури и не се појавува во Уставот). Официјално, познато е како „уставно тело“ заедно со Бундестагот, Претседателот, Владата и Сојузниот уставен суд.[2]

Бундесратот веќе се појавувал како име на слични тела во Северногерманскиот Сојуз (1867) и Германското Царство (1871). Во периодот 1919-1933/1934 (Вајмарска Република) името било Рајхсрат.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „Das Präsidium des Bundesrates“. Посетено на 2017-06-27.
  2. „Struktur und Aufgaben“. Архивирано од изворникот 2011-02-03. Посетено на 2012-11-25.

Надворешни врски

уреди

52°30′33″N 13°22′53″E / 52.50917° СГШ; 13.38139° ИГД / 52.50917; 13.38139