Светско првенство во пливање 2013

Светско првенство
во водени спортови 2013

Барселона, Шпанија
Скокови во вода
Поединечни
1 м мажи жени
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Синхронизирани
3 м мажи жени
10 м мажи жени
Високи скокови во вода
Далечинско пливање
5 км мажи жени
10 км мажи жени
25 км мажи жени
Екипно екипно
Пливање
Краул
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
400 м мажи жени
800 м мажи жени
1500 м мажи жени
Грбно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Градно
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Делфин
50 м мажи жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Мешано
200 м мажи жени
400 м мажи жени
Краул штафета
4×100 м мажи жени
4×200 м мажи жени
Мешано штафета
4×100 м мажи жени
Синхронизирано пливање
Поединечно течничка слободна
Парови техничка слободна
Екипно техничка слободна
комбинирано
Ватерполо

Пливачките дисциплини на 15. Светско првенство во водени спортови беа одржани од 28 јули до 4 август 2013, во Барселона, Шпанија.[1] Натпреварувањата беа одржани во 50 метарски базен (долг курс) во арената Сант Жорди. На првенството беа одржани вкупно 40 дисциплини, поделени во машка и женска конкуренција. Пливањето бил еден од петте поединечни спортови на првенството.[2]

На врвот на табелата на медали завршил пливачкиот тим на САД, предводен од Миси Френклин која освоила рекордни шест златни медали. Сун Јанг од Кина освоил три златни медали со што го добил признанието "пливач на првенството". Кејти Ледецки, од САД, била прогласена за "пливачка на првенството" откако освоила четири златни медали и притоа поставувајќи два светски рекорди. За време на првенството биле поставени уште четири други светски рекорди, и тоа сите четири во женска конкуренција во дисциплините во граден стил.

Квалификациони норми

уреди

Доколку држава испрати еден натпреварувач во дисциплина тогаш тој треба да исполнува барем Б норма, но доколку испрати два натпреварувачи во иста дисциплина тогаш и двата треба да исполнуваат А норма. Во штафетните дисциплини, секоја држава може да пријави само еден тим. Квалификационите норми требале да бидат исполнети во временскиот период од 1 јули 2012 до 1 јули 2013.

Квалификациони норми за Светското првенство во пливање 2013
Мажи Дисциплина Жени
А норма
(2 натпреварувачи)
Б норма
(1 натпреварувач)
А норма
(2 натпреварувачи)
Б норма
(1 натпреварувач)
22.33 23.11 50м краул 25.34 26.29
48.93 50.64 100м краул 54.86 56.78
1:48.42 1:52.21 200м краул 1:58.74 2:02.90
3:49.55 3:57.58 400м краул 4:09.81 4:18.55
7:59.06 8:15.83 800м краул 8:34.33 8:52.33
15:14.38 15:46.38 1500м краул 16:26.36 17:00.88
25.43 26.32 50м грбно 28.84 29.85
54.43 56.34 100м грбно 1:01.39 1:03.54
1:58.48 2:02.63 200м грбно 2:11.09 2:15.68
28.00 28.98 50м градно 32.00 33.12
1:00.86 1:02.99 100м градно 1:08.63 1:11.03
2:12.78 2:17.43 200м градно 2:27.88 2:33.06
23.96 24.80 50м делфин 26.83 27.77
52.57 54.41 100м делфин 58.89 1:00.95
1:57.03 2:01.13 200м делфин 2:09.38 2:13.91
1:59.99 2:04.19 200м мешано 2:14.97 2:19.69
4:18.99 4:28.05 400м мешано 4:44.53 4:54.49

Формат на натпреварување:

 • дисциплини до 200 метри: преелиминации-полуфинале-финале (најдобрите 16 од преелиминациите продолжуваат во полуфинале; најдобрите 8 се пласираат во финале).
 • дисциплини 400 метри и подолги: преелиминации-финале (најдобрите 8 од преелиминациите се пласираат во финале).

Распоред на натпреварување

уреди
Распоред на натпреварување

Датум Време Рунда
28 јули 2013 10:00 100м делфин за жени преелиминации
400м краул за мажи преелиминации
200м мешано за жени преелиминации
50м делфин за мажи преелиминации
400м краул за жени преелиминации
100м градно за мажи преелиминации
штафета 4x100м краул за жени преелиминации
штафета 4x100м краул за мажи преелиминации
18:00 100м делфин за жени полуфинале
400м краул за мажи финале
200м мешано за жени полуфинале
50м делфин за мажи полуфинале
400м краул за жени финале
100м градно за мажи полуфинале
штафета 4x100м краул за жени финале
штафета 4x100м краул за мажи финале
29 јули 2013 10:00 100м грбно за жени преелиминации
100м грбно за мажи преелиминации
100м градно за жени преелиминации
200м краул за мажи преелиминации
1500м краул за жени преелиминации
18:00 100м градно за мажи финале
100м делфин за жени финале
100м грбно за мажи полуфинале
100м градно за жени полуфинале
50м делфин за мажи финале
100м грбно за жени полуфинале
200м краул за мажи полуфинале
200м мешано за жени финале
30 јули 2013 10:00 50м градно за мажи преелиминации
200м краул за жени преелиминации
200м делфин за мажи преелиминации
800м краул за мажи преелиминации
18:00 200м краул за мажи финале
100м грбно за жени финале
50м градно за мажи полуфинале
1500м краул за жени финале
100м грбно за мажи финале
200м краул за жени полуфинале
200м делфин за мажи полуфинале
100м градно за жени финале
31 јули 2013 10:00 50м грбно за жени преелиминации
100м краул за мажи преелиминации
200м делфин за жени преелиминации
200м мешано за мажи преелиминации
18:00 100м краул за мажи полуфинале
50м грбно за жени полуфинале
200м делфин за мажи финале
200м краул за жени финале
50м градно за мажи финале
200м делфин за жени полуфинале
200м мешано за мажи полуфинале
800м краул за мажи финале

Датум Време Рунда
1 август 2013 10:00 100м краул за жени преелиминации
200м грбно за мажи преелиминации
200м градно за жени преелиминации
200м градно за мажи преелиминации
штафета 4x200м краул за жени преелиминации
18:00 100м краул за жени полуфинале
200м мешано за мажи финале
200м градно за жени полуфинале
100м краул за мажи финале
200м делфин за жени финале
200м градно за мажи полуфинале
50м грбно за жени финале
200м грбно за мажи полуфинале
штафета 4x200м краул за жени финале
2 август 2013 10:00 50м краул за мажи преелиминации
50м делфин за жени преелиминации
100м делфин за мажи преелиминации
200м грбно за жени преелиминации
штафета 4x200м краул за мажи преелиминации
800м краул за жени преелиминации
18:00 100м краул за жени финале
200м грбно за мажи финале
200м грбно за жени полуфинале
50м краул за мажи полуфинале
200м градно за жени финале
100м делфин за мажи полуфинале
50м делфин за жени полуфинале
200м градно за мажи финале
штафета 4x200м краул за мажи финале
3 август 2013 10:00 50м краул за жени преелиминации
50м грбно за мажи преелиминации
50м градно за жени преелиминации
1500м краул за мажи преелиминации
18:00 50м делфин за жени финале
50м краул за мажи финале
200м грбно за жени финале
50м градно за жени полуфинале
100м делфин за мажи финале
50м краул за жени полуфинале
50м грбно за мажи полуфинале
800м краул за жени финале
4 август 2013 10:00 Men's 400 m individual medley преелиминации
400м мешано за жени преелиминации
штафета 4x100м мешано за мажи преелиминации
штафета 4x100м мешано за жени преелиминации
18:00 50м грбно за мажи финале
50м градно за жени финале
400м мешано за мажи финале
50м краул за жени финале
1500м краул за мажи финале
400м мешано за жени финале
штафета 4x100м мешано за мажи финале
штафета 4x100м мешано за жени финале

Ретроспектива

уреди

За време на светското првенство, биле поставени 5 светски рекорди (еден двапати), сите во женска конкуренција. Кејти Ледецки од САД ги соборила рекордите на 800м и на 1500м краул освојувајќи два златни медали. Таа исто така била победник и на 400м краул.[3] Четвртиот златен медал, Кејти го освоила пливајќи за штафетниот тим на САД на 4x200м краул.[4] Одличниот настап и го донел признанието "пливачка на првенството," победувајќи ја Миси Френклин врз основа на формулата во која не се сметаат штафетните дисциплини. Френклин станала првата пливачка која освоила 6 златни медали на едно првенство. Таа била златна во дисциплините 100 и 200м грбно како и на 200м краул.[5] Трката на 100м краул Френклин ја завршила на четвртото место остварувајќи свое најдобро време.[4] Таа исто така била дел од три штафетни дисциплини, на кои САД стигнале до златните медали.[5] Со овој резултат таа го соборила рекордот од освоени 5 златни медали на Трејси Колкинс и Лизбет Трикет и се изедначила со Мајкл Фелпс и Марк Шпиц од САД, Ијан Торп од Австралија, и Кристин Ото од Источна Германија кои исто така освоиле 6 златни медали на едно светско првенство или на Летни олимписки игри.[4] Френклин исто така се изедначила со Трикет за најмногу златни медали на сите времиња, вкупно 9.[5]

Рута Мејлутите од Литванија ги соборила двата светски рекорди во дисциплините 50 и 100м градно, додека пак Рике Мелер Педерсен од Данска поставила нов светски рекорд во полуфиналето на 200м градно.[3] Сепак, на крајот Јулија Ефимова од Русија успеала да ги освои златните медали на 50м и на 200м градно, а Мејлутите била златна на трката на 100м градно.[6]

Во машка конкуренција, Сунг Јанг освоил три златни медали победувајќи на трките на 400м, 800м и 1500м краул со што го добил признанието "пливач на првенството."[3] Рајан Лохти од САД освоил три златни медали, со што стигнал до бројката од освоени 15 златни медали на светските првенства. На штафетната трка на 4x100м мешано, американскиот тим завршил убедливо прв, но подоцна бил дисквалификуван бидејќи еден од американските пливачи скокнал пребрзо во базенот. Поради тоа, златото во оваа дисциплина припаднало на францускиот тим. Камил Лакур го донел првото злато за Франција во дисциплината 50м грбно.[6] Цезар Сиело станал првиот трикратен светски шампион на 50м краул, победувајќи во финалето во кое пливале дури три олимписки шампиони во таа дисциплина.[7]

Преглед на медали

уреди

САД убедливо завршиле на врвот на табелата на медали освојувајќи вкупно 29 медали (24% од вкупниот број на медали) од кои 13 златни (32%). Кина завршила на второ место со пет златни медали, но вкупно само 9 (14 помалку од минатото првенство). Австралија освоила вкупно 13 медали (3 златни) и го заземала второто место во вкупниот број освоени медали. Русија освоила вкупно 8 медали, највеќе од првенството во 1998 година. Германија, Обединетото Кралсто, и Италија, кои важат за силни пливачки држави, поделиле само четири медали помеѓу нив.[8]

Табела на медали

уреди

   *   Домаќин

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   САД 13 8 8 29
2   Кина 5 2 2 9
3   Франција 4 1 4 9
4   Австралија 3 10 0 13
5   Унгарија 3 1 1 5
  Јужна Африка 3 1 1 5
7   Русија 2 3 3 8
8   Бразил 2 0 3 5
9   Данска 1 3 0 4
10   Јапонија 1 2 3 6
11   Шведска 1 1 0 2
12   Литванија 1 1 0 2
13   Холандија 1 0 3 4
14   Шпанија* 0 3 1 4
15   Полска 0 2 1 3
16   Канада 0 1 2 3
17   Италија 0 1 1 2
18   Германија 0 1 0 1
19   Нов Зеланд 0 0 3 3
20   Финска 0 0 1 1
  Обединето Кралство 0 0 1 1
  Тринидад и Тобаго 0 0 1 1
Вкупно 40 41 39 120

Мажи

уреди
Дисциплина Злато Сребро Бронза
50 м краул[9]
  Цезар Сиело
Бразил (BRA)
21.32   Владимир Морозов
Русија (RUS)
21.47 ДР Податотека:Тринидад и Тобаго Џорџ Бауел
Тринидад и Тобаго (TRI)
21.51
100 м краул[10]
  Џејмс Магнусен
Австралија (AUS)
47.71   Џими Фиген
САД (USA)
47.82   Нејтан Адријан
САД (USA)
47.84
200 м краул[11]
  Јаник Ањел
Франција (FRA)
1:44.20   Конор Двајер
САД (USA)
1:45.32   Данила Изотов
Русија (RUS)
1:45.59
400 м краул[12]
  Сун Јанг
Кина (CHN)
3:41.59   Косуке Хагино
Јапонија (JPN)
3:44.82 ДР   Конор Џегер
САД (USA)
3:44.85
800 м краул[13]
  Сун Јанг
Кина (CHN)
7:41.36   Мајкл Мекбрум
САД (USA)
7:43.60 ДР   Рајан Кохрејн
Канада (CAN)
7:43.70
1500 м краул[14]   Сун Јанг
Кина (CHN)
14:41.15   Рајан Кохрејн
Канада (CAN)
14:42.48   Грегорио Палтриниери
Италија (ITA)
14:45.37 ДР
50 м грбно[15]   Камил Лакур
Франција (FRA)
24.42   Мат Гриверс
САД (USA)
  Жереми Стравиус
Франција (FRA)
24.54   Не е доделен
100 м грбно[16]
  Мет Гриверс
САД (USA)
52.93   Дејвид Пламер
САД (USA)
53.12   Жереми Стравиус
Франција (FRA)
53.21
200 м грбно[17]
  Рајан Лохти
САД (USA)
1:53.79   Радослав Кавецки
Полска (POL)
1:54.24 ЕР   Тајлер Клери
САД (USA)
1:54.64
50 м градно[18]
  Камерон ван дер Бург
ЈАР (RSA)
26.77   Кристијан Спренгер
Австралија (AUS)
26.78 ОК   Џулио Зорзи
ЈАР (RSA)
27.04
100 м градно[19]
  Кристијан Спренгер
Австралија (AUS)
58.79   камерон ван ден Бург
ЈАР (RSA)
58.97   Фелипе Лима
Бразил (BRA)
59.65
200 m breaststroke[20]
  Даниел Ѓурта
Унгарија (HUN)
2:07.23 РШ, ЕР   Марко Кох
Германија (GER)
2:08.54   Мати Матсон
Финска (FIN)
2:08.95 ДР
50 м делфин[21]
  Цезар Сиело
Бразил (BRA)
23.01   Јуџин Гасно
САД (USA)
23.05   Фредерик Буске
Франција (FRA)
23.11
100 м делфин[22]
  Чад ле Клос
ЈАР (RSA)
51.06 ДР   Ласло Чех
Унгарија (HUN)
51.45 ДР   Конрад Черњак
Полска (POL)
51.46
200 м делфин[23]
  Чад ле Клос
ЈАР (RSA)
1:54.32   Павел Кожењовски
Полска (POL)
1:55.01   Ву Пенг
Кина (CHN)
1:55.09
200 м мешано[24]
  Рајан Лохти
САД (USA)
1:54.98   Косуке Хагино
Јапонија (JPN)
1:56.29   Тиаго Переира
Бразил (BRA)
1:56.30
400 м мешано[25]   Даија Сето
Јапонија (JPN)
4:08.69   Чејс Кејлиш
САД (USA)
4:09.22   Тиаго Переира
Бразил (BRA)
4:09.48
4×100 м краул[26]
  Франција
Јаник Ањел (48.76)
Флоран Маноду (47.93)
Фабјен Жило (46.90)
Жереми Стравиус (47.59)
3:11.18   САД
Нејтан Адријан (47.95)
Рајан Лохти (47.80)
Ентони Ирвин (47.44)
Џими Фиген (48.23)
3:11.42   Русија
Андреј Гречин (48.09)
Никита Лобинцев (47.91)
Владимир Морозов (47.40)
Данила Изотов (48.04)
3:11.44
4×200 м краул[27]
  САД
Конор Двајер (1:45.76)
Рајан Лохти (1:44.98)
Чарли Хаучин (1:45.59)
Рики Беренс (1:45.39)
7:01.72   Русија
Данила Изотов (1:45.14)
Никита Лобинцев (1:46.23)
Артем Лобузов (1:46.16)
Александар Сухоруков (1:46.39)
7:03.92   Кина
Ванг Шун (1:47.41)
Хао Јуен (1:47.25)
Ли Јунки (1:46.92)
Сун Јанг (1:43.16)
7:04.74 ДР
4×100 м мешано[28]   Франција
Камил Лакур (53.23)
Џакомо Перес д'Ортона (59.26)
Жереми Стравиус (51.33)
Фабјен Жило (47.39)
3:31.51   Австралија
Ешли Дилејни (53.55)
Кристијан Спренгер (58.47)
Томазо д'Орсоња (52.34)
Џејмс Магнусен (47.28)
3:31.64   Јапонија
Рјосуке Ирие (53.48)
Косуке Китаџима (59.29)
Такиро Фуџи (51.67)
Шинри Шиоура (47.82)
3:32.26
ДР Државен рекорд | АФ Африкански рекорд | АМ Американски рекорд | АЗ Азиски рекорд | РШ Рекорд на Првенството | ЕР Европски рекорд | ОК Рекорд на Океанија | СР Светски рекорд
(Ако е постигнат светски рекорд, тој автоматски е рекорд на првенството и регионот.

Жени

уреди
Дисциплина Злато Сребро Бронза
50 м краул[29]   Раноми Хромовиџојо
Холандија (NED)
24.05   Кејт Кембел
Австралија (AUS)
24.14   Франческа Халсал
Велика Британија (GBR)
24.30
100 м краул[30]
  Кејт Кембел
Австралија (AUS)
52.34   Сара Сјестрем
Шведска (SWE)
52.89   Раноми Хромовиџојо
Холандија (NED)
53.42
200 м краул[31]
  Миси Френклин
САД (USA)
1:54.81   Федерика Пелегрини
Италија (ITA)
1:55.14   Камил Муфа
Франција (FRA)
1:55.72
400 м краул[32]
  Кејти Ледецки
САД (USA)
3:59.82 АМ   Мелани Коста
Шпанија (ESP)
4:02.47 ДР   Лорен Бојл
Нов Зеланд (NZL)
4:03.89
800 м краул[33]
  Кејти Ледецки
САД (USA)
8:13.86 СР   Лоте Фрис
Данска (DEN)
8:16.32   Лорен Бојл
Нов Зеланд (NZL)
8:18.58 ОК
1500 м краул[34]
  Кејти Ледецки
САД (USA)
15:36.53 СР   Лоте Фрис
Данска (DEN)
15:38.88 ЕР   Лорен Бојл
Нов Зеланд (NZL)
15:44.71 ОК
50 м грбно[35]
  Жао Џинг
Кина (CHN)
27.29   Фу Јуанхуеј
Кина (CHN)
27.39   Аја Теракава
Јапонија (JPN)
27.53
100 м грбно[36]
  Миси Френклин
САД (USA)
58.42   Емили Сибом
Австралија (AUS)
59.06   Аја Теракава
Јапонија (JPN)
59.23
200 м грбно[37]
  Миси Френклин
САД (USA)
2:04.76 РШ   Белинда Хокинг
Австралија (AUS)
2:06.66   Хилари Колдвел
Канада (CAN)
2:06.80 ДР
50 м градно[38]   Јулија Ефимова
Русија (RUS)
29.52 ДР   Рута Мејлутите
Литванија (LTU)
29.59   Џесика Харди
САД (USA)
29.80
100 м градно[39]
  Рута Мејлутите
Литванија (LTU)
1:04.42   Јулија Ефимова
Русија (RUS)
1:05.02 ДР   Џесика Харди
САД (USA)
1:05.52
200 м градно[40]
  Јулија Ефимова
Русија (RUS)
2:19.41 ДР   Рике Мелер Педерсен
Данска (DEN)
2:20.08   Micah Lawrence
САД (USA)
2:22.37
50 м делфин[41]
  Жанет Отесен
Данска (DEN)
25.24   Лу Јинг
Кина (CHN)
25.42 АЗ   Раноми Хромовиџојо
Холандија (NED)
25.53
100 м делфин[42]
  Сара Сјестрем
Шведска (SWE)
56.53   Алиша Кутс
Австралија (AUS)
56.97   Дана Волмер
САД (USA)
57.24
200 м делфин[43]
  Лиу Циге
Кина (CHN)
2:04.59   Миреја Белмонте
Шпанија (ESP)
2:04.78   Катинка Хосу
Унгарија (HUN)
2:05.59
200 м мешано[44]
  Катинка Хосу
Унгарија (HUN)
2:07.92   Алиша Кутс
Австралија (AUS)
2:09.39   Миреја Белмонте
Шпанија (ESP)
2:09.45 ДР
400 м мешано[45]   Катинка Хосу
Унгарија (HUN)
4:30.41   Миреја Белмонте
Шпанија (ESP)
4:31.21   Елизабет Беизел
САД (USA)
4:31.69
4×100 м краул[46]
  САД
Миси Френклин (53.51)
Натали Коглин (52.98)
Шенон Вриланд (53.22)
Меган Романо (52.60)
3:32.31 АМ   Австралија
Кејт Кембел (52.33) ОК
Бронти Кембел (53.47)
Ема Мекион (53.19)
Алиша Кутс (53.44)
3:32.43 ОК   Холандија
Елисе Баувенс (55.68)
Фемке Хемскерк (52.86)
Инге Декер (54.58)
Раноми Хромовиџојо (52.65)
3:35.77
4×200 м краул[47]
  САД
Кејти Ледецки (1:56.32)
Шенон Вриланд (1:56.97)
Карли Биспо (1:57.58)
Миси Френклин (1:54.27)
7:45.14   Австралија
Бронти Барат (1:57.04)
Кајли Палмер (1:56.29)
Бритни Елмсли (1:56.42)
Алиша Кутс (1:57.33)
7:47.08   Франција
Камил Муфа (1:56.45)
Шарлот Боне (1:56.81)
Милен Лазар (1:59.15)
Корали Балми (1:56.02)
7:48.43
4×100 м мешано[48]   САД
Миси Френклин (58.39)
Џесика Харди (1:05.10)
Дана Волмер (56.31)
Меган Романо (53.43)
3:53.23   Австралија
Емили Сибом (59.40)
Сали Фостер (1:06.84)
Алиша Кутс (56.89)
Кејт Кембел (52.09)
3:55.22   Русија
Дарија Устинова (1:00.58)
Јулија Ефимова (1:04.82)
Светлана Чимрова (57.64)
Вероника Попова (53.43)
3:56.47
ДР Државен рекорд | АФ Африкански рекорд | АМ Американски рекорд | АЗ Азиски рекорд | РШ Рекорд на Првенството | ЕР Европски рекорд | ОК Рекорд на Океанија | СР Светски рекорд
(Ако е постигнат светски рекорд, тој автоматски е рекорд на првенството и регионот.

Рекорди

уреди

Следниве светски и првенствени рекорди беа поставени за време на првенството:

Светски рекорди

уреди
Датум Дисциплина Рунда Време Пливач Држава
29 јули 2013 100м градно Полуфинале 1:04.35 Рута Мејлутите   Литванија
30 јули 2013 1500м краул Финале 15:36.53 Кејти Ледецки   САД
1 август 2013 200м градно Полуфинале 2:19.11 Рике Мелер Педерсен   Данска
3 август 2013 50м градно Преелиминации 29.78 Јулија Ефимова   Русија
50м градно Полуфинале 29.48 Рута Мејлутите   Литванија
800м краул Финале 8:13.86 Кејти Ледецки   САД

Рекорди на првенствата

уреди
Датум Дисциплина Поставен за Време Пливач Држава
29 јули 100м градно (исто) 1:04.52 Рута Мејлутите   Литванија
29 јули 100м градно 50м градно 29.97 † Рута Мејлутите   Литванија
2 август 200м градно (исто) 2:07.23 Даниел Ѓурта   Унгарија
3 август 200м грбно (исто) 2:04.76 Миси Френклин   САД

Легенда: † – на патот до крајниот резултат

Наводи

уреди
 1. Competition Schedule Архивирано на 21 јуни 2013 г. for the 2013 World Championships. From the event's website (www.bcn2013.com); retrieved 2013-06-12.
 2. Meet Summons Архивирано на 25 април 2013 г. for the 2013 World Championships. Published by ФИНА on 2013-01-31; retrieved 2013-06-12.
 3. 3,0 3,1 3,2 „Streamlined News: Recapping a Busy Week in the Swimming World“. Swimming World. August 5, 2013. Посетено на August 5, 2013.
 4. 4,0 4,1 4,2 „Marvelous Missy: Franklin heads off to college with 6 gold medals from epic world championship“. Washington Post. AP. August 5, 2013. Посетено на August 6, 2013.
 5. 5,0 5,1 5,2 „Missy Franklin 'super excited' after golden haul at world championships“. The Guardian. August 4, 2013. Посетено на August 6, 2013.
 6. 6,0 6,1 „Sun Yang, Franklin and Ledecky the stars of 15th World Swimming Championships“. Xinhua. August 5, 2013. Посетено на August 6, 2013.
 7. „Cesar Cielo Breaks Loaded 50 Free Final For Third Straight Title“. Swimming World. August 3, 2013. Посетено на August 7, 2013.
 8. „Medal Count: 2013 Worlds Round Up“. Swim Swam. August 5, 2013. Посетено на August 6, 2013.
 9. Men's 50 metre freestyle Results
 10. Men's 100 metre freestyle Results
 11. Men's 200 metre freestyle Results
 12. Men's 400 metre freestyle Results
 13. Men's 800 metre freestyle Results
 14. Men's 1500 metre freestyle Results
 15. Men's 50 metre backstroke Results
 16. Men's 100 metre backstroke Results
 17. Men's 200 metre backstroke Results
 18. Men's 50 metre breaststroke Results
 19. Men's 100 metre breaststroke Results
 20. Men's 200 metre breaststroke Results
 21. Men's 50 metre butterfly Results
 22. Men's 100 metre butterfly Results
 23. Men's 200 metre butterfly Results
 24. Men's 200 metre individual medley Results
 25. Men's 400 metre individual medley Results
 26. Men's 4 × 100 metre freestyle relay Results
 27. Men's 4 × 200 metre freestyle relay Results
 28. Men's 4 × 200 metre medley relay Results
 29. Women's 50 metre freestyle Results
 30. Women's 100 metre freestyle Results
 31. Women's 200 metre freestyle Results
 32. Women's 400 metre freestyle Results
 33. Women's 800 metre freestyle Results
 34. Women's 1500 metre freestyle Results
 35. Women's 50 metre backstroke Results
 36. Women's 100 metre backstroke Results
 37. Women's 200 metre backstroke Results
 38. Women's 50 metre breaststroke Results
 39. Women's 100 metre breaststroke Results
 40. Women's 200 metre breaststroke Results
 41. Women's 50 metre butterfly Results
 42. Women's 100 metre butterfly Results
 43. Women's 200 metre butterfly Results
 44. Women's 200 metre individual medley Results
 45. 400 metre individual medley Results
 46. Women's 4 × 100 metre freestyle relay Results
 47. Women's 4 × 200 metre freestyle relay Results
 48. Women's 4 × 200 metre medley relay Results