Раката е горниот екстремитет во човековата анатомија. Често овој термин се користи да се означи и дланката, што често доведува до погрешна употреба. Кај животните, овој екстремитет се нарекува горен екстремитет или преден екстремитет.

Рака
Gray1231.png
Преден дел.
Gray1232.png
Заден дел.
Податоци
Назнаки
Латинскиmembrum superius
TAA01.1.00.019
A08.1.01.008
A09.3.01.002
FMAFMA:7183

СоставУреди

Раката е составена од следните делови:

КоскиУреди

Во продолжение следи список на поголемите коски кои можат да се најдат на раката:

Рацете како тема во уметноста и во популарната култураУреди

Рацете како тема во книжевностаУреди

Рацете како тема во музикатаУреди

 • „Записот на раката од татко ми“ (англиски: The Writing On My Father's Hand) - песна на британската група Дед кен денс (Dead Can Dance) од 1988 година.[19]
 • „Раце“ (српски: Руке) - песна на српската и југословенска рок-група Екатарина Велика од 1985 година.[20]
 • „Човечки дланки“ (Human Hands) - песна на британскиот рок-музичар Елвис Костело (Elvis Costello) од 1982 година.[21]
 • „Големи раце“ (англиски: Big Hands) - песна на британската панк-рок група Крас (Crass) од 1979 година.[22]
 • „Терминатор Х зборува со неговите дланки“ (англиски: Terminator X Speaks With His Hands) - песна на американската рап-група Паблик енеми (Public Enemy) од 1987 година.[23]
 • „Моиве раце“ (англиски: These Arms Of Mine) - песна на американскиот соул-пејач Отис Рединг (Otis Redding).[24]
 • „Раце“ (хрватски: Ruke) - песна од истоимениот албум на хрватскиот рок-музичар Дарко Рундек од 2002 година.[25]
 • „Раката што ја ниша колевката“ (англиски: The hand that rocks the cradle) - песна на англиската рок-група Смитс (The Smiths) од 1984 година.[26]
 • „Дланка во ракавица“ (англиски: Hand in glove) - песна на англиската рок-група Смитс од 1985 година.[26]

НаводиУреди

 1. Bugarštice. Beograd: Rad, 1969, стр. 24-26.
 2. Николина Андова Шопова, Поврзи ги точките. Скопје: Темплум, 2014, стр. 42.
 3. Антологија на бразилскиот расказ. Скопје: Три, 2012, стр. 284.
 4. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 39.
 5. Ана Бунтеска, Стави лајк на сопствениот живот. Скопје: Матица Македонска, 2015, стр. 144-145.
 6. Пол Верлен, Есенска песна. Скопје: Македонска книга, 1987, стр. 31.
 7. Пол Верлен, Есенска песна. Скопје: Македонска книга, 1987, стр. 53.
 8. Pol Verlen, Pesme. Beograd: Rad, 1969, стр. 75-76.
 9. Мак Диздар, Горчин. Скопје, Македонска книга, стр. 114.
 10. Мак Диздар, Горчин. Скопје, Македонска книга, стр. 47-48.
 11. Блаже Конески, Црква. Скопје: Арс Ламина - публикации, 2021, стр. 29.
 12. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 150.
 13. Desanka Maksimović, Izabrane pesme (peto dopunjeno izdanje). Beograd: BIGZ, 1985, стр. 77.
 14. Ранко Маринковиќ, Раце. Скопје: Кочо Рацин, 1966.
 15. Глигор Поповски, Маслинови гранчиња. Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004, стр. 24-25.
 16. Артур Рембо, Боравак у паклу. Београд: Култура, 1968, стр. 32-34.
 17. Рајнер Марија Рилке, Искуство тишине. Београд: Paideia, 2014, стр. 69.
 18. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 410.
 19. Discogs, Dead Can Dance ‎– The Serpent's Egg (пристапено на 24.5.2020)
 20. Discogs, Ekatarina Velika ‎– Ekatarina Velika (пристапено на 8.8.2020)
 21. YouTube, Human Hands - Elvis Costello & The Attractions (пристапено на 28.3.2018)
 22. Big Hands-Crass - YouTube (пристапено на 14.5.2018)
 23. DISCOGS, Public Enemy ‎– Yo! Bum Rush The Show (пристапено на 23.8.2019)
 24. YouTube, Otis Redding | History of Otis Redding (1967) | Full Album | Vinyl Rip (пристапено на 11.3.2018)
 25. Discogs Darko Rundek ‎– Ruke (пристапено на 7.8.2019)
 26. 26,0 26,1 YouTube, THE SMITHS · The Smiths · FULL ALBUM HQ AUDIO (пристапено на 6.6.2017)

ПоврзаноУреди