Terminologia Anatomica

меѓународно стандардно прирачно дело од областа на анатомијата

Terminologia Anatomica (TA) е меѓународен стандард за терминологијата на анатомијата на човекот. Била развиена од страна на Федеративниот Комитет за Анатомска Терминологија (FCAT) и Меѓународната Федерација на Здруженијата на Анатоми (IFAA) и била објавена во 1998.[1] Го заменила претходниот стандард, Nomina Anatomica.[2] Terminologia Anatomica содржи терминологија за околу 7500 големи (макроскопски) човечки анатомски структури.[3] Во април 2011, Terminologia Anatomica била објавена електронски.

Наводи

уреди
  1. "Terminologia Anatomica" at Dorland's Medical Dictionary
  2. Terminologia Anatomica: International Anatomical Terminology. New York: Thieme Medical Publishers. 1998. ISBN 0-86577-808-6.
  3. result&resnum=3&ct=result#PPA666,M1 Connecting Medical Informatics And ... - Google Book Search Проверете ја вредноста |url= (help). books.google.com. Посетено на 2008-08-22.