Лакот или лакт е дел од органот рака кој ги спојува подлактицата и надлактицата[1] и се наоѓа во средината на раката. Лакот е составен од три коски кои се спијуваат: хумерусот од надлактицата и полупречникот и улната од подлактицата.[2]

Лакот
Elbow coude.JPG
Лакот.
Податоци
Назнаки
Латинскиarticulatio cubiti
MeSHA02.835.583.290
TAA01.1.00.023
FMAFMA:24901

НаводиУреди

  1. eMedicine/Stedman Medical Dictionary Lookup!
  2. eMedicine/Stedman Medical Dictionary Lookup!

ПоврзаноУреди