Прст

(Пренасочено од Прсти)

Прст е дел од органите рака и нога и кој се користи за манипулција и чувство за допир кај човекот и приматите.[1][2] Нормално, човекот има пет прсти на секоја рака и нога, со исклучок на вродените мани и губењето прсти. На раката секој прст има свој назив, за разлика од прстите на нозете, па така има палец, показалец, среден прст, домал прст и мал прст. Секој прст содржи голем број нерви и крајни рожести завршетоци познати како нокти кои служат за заштита на врвовите на прстите.

Прстот како тема во уметноста и во популарната култура Уреди

 • „Четирите прсти“ (српски: Четири прста) - песна на српскиот поет Јован Јовановиќ-Змај.[3]
 • „Прсти“ — кус расказ на македонскиот писател Ѓоко Здравески од 2019 година.[4]
 • „Прстите на Васе“ — песна на македонскиот поет Васил Куноски.[5]
 • „Прсти“ — песна на македонскиот поет Глигор Поповски.[6]
 • „Студени прсти“ (хрватски: Hladni prsti) - песна на хрватската рок-група Азра.[7]
 • „Прстите на Каролина“ (англиски: Carolyn's fingers) - песна на британската музичка група Cocteau Twins.[8]
 • „Зора на розовите црвени прсти“ (англиски: Dawn of the rose red fingers) - песна на Никола Коџабашија и групата Фолтин од 2011 година.[9]
 • „Вкочанети прсти“ (англиски: Sticky Fingers) - албум на британската рок-група Ролинг Стоунс (Rolling Stones) од 1971 година.[10]
 • „Скршени прекрстени прсти“ (англиски: Severed Crossed Fingers) — песна на американската музичарка St. Vincent од 2014 година.[11]
 • „Прсти прсти“ - песна на македонската група Фолтин од 2005 година.[12]
 • „Девет прсти на тебе“ (англиски: 9 Fingers On You) - песна на американската рок-група Shudder To Think.[13]

Поврзано Уреди

Наводи Уреди

 1. Chambers 1998 page 603
 2. Oxford Illustrated pages 311,380
 3. Јован Јовановиħ Змај, Краљевина Лаждишажди. Београд: Просвета, 1963, стр. 86-89.
 4. Ѓоко Здравески, Отсечки стварност. Скопје: Бегемот, 2019, стр. 12.
 5. Васил Куноски, Песни. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 49.
 6. Поетска читанка: Избор од македонската и светската поезија за деца, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2005, стр. 99-100.
 7. Azra, Filigranski pločnici, Komuna, CD 1005.
 8. YouTube, Carolyn's fingers - Cocteau twins (пристапено на 31.8.2017)
 9. Kodjabashia & Foltin feat. Goce Stevkovski, Penelope X, LTM 001, 2011.
 10. YouTube, Rolling Stones 1971 Sticky Fingers full album (пристапено на 31.8.2017)
 11. Discogs, St. Vincent – St. Vincent (пристапено на 15.4.2021)
 12. Foltin, Lo-Lee-Ta-Too, Ding Dong Records 001, 2005.
 13. DISCOGS, Shudder To Think – Pony Express Record (пристапено на 6.4.2021)

Користена литература Уреди

 • The Chambers Dictionary. Edinburgh: Chambers Harrap Publishers Ltd. 2000 [1998]. ISBN 0-550-14005-X Проверете ја вредноста |isbn=: checksum (help).
 • The Oxford Illustrated Dictionary. Great Britain: Oxford University Press. 1976 [1975].
 • Oxford Advanced Learner's Dictionary of Current English. London: Oxford University Press. 1974 [1974]. ISBN 0-19-431102-3.