Рамото е дел од органот рака кој ја спојува истата со остатокот од телото.[1] Рамото е составено од три коски: клавикула, скапула и хумерусот од надлактицата. Покрај коските, тука има и силно равиени мускули кои овозможуваат нормално функционирање на раката, како и голем број крвни садови и нерви. Рамото мора да е флексибилно за да не пречи при нормално движење на раката, како и да е доволно силно да ја издржи физичката активност во која може да e инволвирана раката.

Рамо
Приказ на рамо
Податоци
Назнаки
Латинскиarticulatio humeri
TAA01.1.00.020
FMAFMA:25202

Наводи уреди

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди