Подлактицата е дел од органот рака кој се наоѓа помеѓу лактот и рачниот зглоб. Подлактицата е составена од две големи коски кои се наречени палечна коска и улна.[1] Помеѓу овие две коски се наоѓа мембарана која ги поврзува. Подлактицата е покриена со кожа, додека на предниот дел се наоѓаат влакна што не се толку застапени на задниот дел. На подлактицата се наоѓаат нерви, крвни садови и силни мускули што помагаат при нормалното функционирање на раката.

Подлактица
Подлактица.
Податоци
Назнаки
Латинскиantebrachium
MeSHA01.378.800.585
TAA01.1.00.024
FMAFMA:9663

Коски уреди

Наводи уреди

Поврзано уреди