Пјер Жозеф Прудон

француски политичар, филозоф, економист и социјалист

Пјер Жозеф Прудон (француски: Pierre-Joseph Proudhon; Безансон, 15. јануари 1809Париз, 19. јануари 1865 година) бил француски економист и социјален филозоф , кој се смета за еден од првите анархистични мислители (бил првиот филозоф кој се нарекува себеси анархист).[1][2]

Пјер-Жозеф Прудон
Портрет на Прудон од Гистав Курбе, 1865
Роден(а)15 јануари 1809(1809-01-15)
Безансон, Франција
Починал(а)19 јануари 1865(1865-01-19) (возр. 56)
Париз, Франција
Подрачјезападна философија
Школасоцијализам, анархизам, мутуализам
Претежна дејност
слобода, сопствеништво, авторитет, сиромаштија, социјална правда, егалитеријанизам

Животопис

уреди

Пјер Жозеф Прудон е роден во Безансон, Франција, 1809. година.[3] Како син на неуспешен мал фармер,[4] кои, по ликвидацијата (го проголтала хипотеката) почнува да се занимава со правење на бавчи, целиот свој живот тој  чувствува носталгија за изгубениот имот. Прудон не можел да го прифати пропаќањето на тој социјален слој  кој, кои живеат целосно од својата работа, така што целиот живот смислувал идеи кои на сиромашните ќе им овозможи социјална еднаквост.

Во неговиот памфлет „Што е тоа сопственост?“ Прудон е  осуден за злоупотреби на концентрацијата на економската моќ и приватна сопственост. Таму тој ја направил својата познатата изјава "Сопственоста е кражба". Неговата теорија го направила популарен мислител.

Дела

уреди
  • (Што е сопственост?)
  • (Философија на сиромаштијата)
  • (Војна или мир)
  • (Принципите на федерализмот)
  • (Теорија на сопственоста)

Наводи

уреди
  1. John M. Merriman, The Dynamite Club (2009), p. 42
  2. Leier, Mark (2006). Bakunin: The Creative Passion. Seven Stories Press. стр. 211. ISBN 978-1-58322-894-4.
  3. Woodcock, George (1972). Pierre-Joseph Proudhon: His Life and Work. Schocken Books. стр. 1. ISBN 0-8052-0372-9.
  4. Woodcock, George (1972). Pierre-Joseph Proudhon: His Life and Work. Schocken Books. стр. 3. ISBN 0-8052-0372-9.

Литература

уреди

Надворешни врски

уреди