Необарок

истористички архитектонски правец

Необарок или барокна возобноваистористички архитектонски стил кон крајот на XIX век[1] кој зајмува разни архитектонски и вајарски елементи од барокот. Овие елементи биле важен дел од наставната програма во Вишата школа за убави уметности во Париз (École des Beaux-Arts) во втората половина на XIX век, која извршила големо влијание врз архитектурата во Франција и во странство. Од неа произлегол и стилот бозар (Beaux-Arts), наречен по установата.

Судската палата во Минхен, Германија.
Операта Гарние во Париз, Франција.
Митрополитската резиденција во Битола, Македонија.
Градскиот дом на Белфаст, Северна Ирска.

Поради својата величественост, стилот се проширил низ разни земји во светот и се здобил со статус на државна архитектура во европските сили како Британија и Франција, но и како одраз на државноста на новообединетите земји како Германија и Италија.

Значајни примериУреди

Поважни архитектиУреди

ГалеријаУреди

ПоврзаноУреди

БиблиографијаУреди

  • James Stevens Curl; "Neo-Baroque." A Dictionary of Architecture and Landscape Architecture; Oxford University Press. 2000. — Encyclopedia.com

НаводиУреди

  1. „Baroque/Baroque Revival“. Buffaloah.com. Посетено на 15 август 2012.

Надворешни врскиУреди