Ортаќој-џамија

џамија во Ортаќој, Истанбул
(Пренасочено од Џамија Ортаќој)

Ортаќој-џамија (турски: Büyük Mecidiye Camii) е џамија која се наоѓа во Истанбул, Турција. Во превод оваа џамија се нарекува и Големата џамија на Султан Абдул Меџит I. Се наоѓа во реонот Ортаќој во близина на Босфорот. Џамијата била изградена во XVIII век.

Ортаќој-џамија
Büyük Mecidiye Camii
Џамијата Ортаќој
Основни податоци
МестоИстанбул, Турција
Припадностислам
ЕпархијаОртаќој
Осветен1854
Архитектонски опис
Архитектонски типџамија
Завршен1856
Особености
Минариња1

Историја уреди

На местото каде денес се наоѓа џамијата, претходно постоела мала џамија (масџид). Денешната џамија била изградена во 1720 година, и таа била уништена за време на Востанието на Патрона Халил во 1731 година[1]. Сегашната џамија, која била подигната на нејзино место, била нарачана од османлискиот султан Абдул Меџид I и била изградена помеѓу 1854 и 1856 година, на урнатините на палатата Џантемир. Нејзините архитекти биле ерменскиот татко и син Гарабет Балјан и Нигоѓајос Балјан (кои ги дизајнирале и блиската палата Долмабахче и џамијата Долмабахче), кои ги дизајнирале во нео-барокен стил[2].

Единствената купола на џамијата првично била изградена со употреба на тули. Како и да е, на куполата се појавиле пукнатини со текот на времето и била готова да се сруши, така што новата купола била реконструирана со употреба на бетон. Во 1894 година, се случил земјотрес кој ја оштетил џамијата, а исто така претрпела помал пожар во 1984 година. Така, во своето време, структурата претрпела голем број работи за поправка и реставрација.

Наводи уреди

  1. Türkyılmaz, Çiğdem (Spring 2015). „Interrelated Values of Cultural Landscapes of Human Settlements: Case of Istanbul“. Procedia - Social and Behavioral Sciences. 222: 502–509. doi:10.1016/j.sbspro.2016.05.141.
  2. Alan, p.62