Воздухот сам по себе е проѕирен и безбоен , но за нас ведрото небо има сина боја. Тоа произлегува оттаму што воздухот е полн со ситни честички прашина. Сончевите зраци минуваат низ таа прашина која се однесува како филтер и ги пропушта првенсвено синкавите зраци од сончевата светлина. Ако покрај тие честички во воздухот има и други видови „прашина“ ,сончевата светлина се филтрира повеќе откоку што е потребно и небото веќе не е сино-воздухот е загаден.Таму каде што загаденоста е голема , синото небо останува само како еден убав спомен.

Небото над облаците

Небото како тема во уметноста и популарната култура

уреди

Небото се јавува како честа тема во уметноста и во популарната култура. Во таа смисла, постојат бројни дела кои се посветени или инспирирани од небото или тоа се јавува како дел од насловот.

Небото како мотив во книжевноста

уреди

Небото како тема во популарната музика

уреди
 • „Небото над Трнско“ (хрватски: Nebo iznad Trnskog) — песна на хрватската рок-група Азра (Azra) од 1983 година.[17][18]
 • „Западно небо“ (англиски: Western Sky) — песна на американската рок-група American Music Club од 1988 година.[19]
 • „Доцна за небото“ (англиски: Late For The Sky) - песна од истоимениот албум на американскиот рок-музичар Џексон Браун (Jackson Browne) од 1974 година.[20]
 • „Патот и небото“ (англиски: The Road and the Sky) - песна на Џексон Браун од 1974 година.[20]
 • „Небо“ - песна на југословенската рок-група Електрични оргазам од 1981 година.[21]
 • „Летам високо (во пријателско небо)“ (англиски: Flyin' High (In The Friendly Sky)) - песна на американскиот соул-музичар Марвин Геј (Marvin Gaye) од 1971 година.[22]
 • „Северно небо“ (англиски: Northern Sky) - песна на британскиот поп-рок-музичар Ник Дрејк (Nick Drake) од 1970 година.[23]
 • „Небо“ - песна на македонската рок-група Д Џон (The John).[24]
 • „Гледам небото се подготвува да заврне“ (англиски: See The Sky About To Rain) - песна на американскиот рок-музичар Нил Јанг (Neil Young) од 1974 година.[25]
 • „Индијанско летно небо“ (англиски: Indian Summer Sky) - песна на ирската рок-група У2 од 1984 година.[26]
 • „Мајка-Небо“ (англиски: Mother Sky) - песна на германската рок-група Кен (Can) од 1970 година.[27]
 • „Тоа дојде од небото“ (англиски: It Came Out of the Sky) - песна на американската рок-група Криденс Клирвотер Ривајвл (Creedence Clearwater Revival).[28]
 • „Портокалово небо“ (англиски: Orange Skies) — песна на американската рок-група Лав (Love) од 1966 година.[29]
 • „Сончево небо“ (Sunny Skies) - песна на американскиот рок-музичар Џејмс Тејлор (James Taylor) од 1970 година.[30]
 • „Големо небо“ (Big Sky) - песна на американската хардкор панк група Хускер Ду (Hüsker Dü) од 1982 година.[31]
 • „Запалено небо“ (Burning Sky) - песна на англиската рок-група Џем (The Jam) од 1979 година.[32]
 • „Горе од небото“ (Up From the Skies) - песна на рок-групата Џими Хендрикс Експириенс (The Jimi Hendrix Experience).[33]

Небото како тема во филмот

уреди

Наводи

уреди
 1. Григор Витез, Песни. Мисла, Македонска книга, Култура, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1990, стр. 64.
 2. Italo Kalvino, Nove kosmikomike. Beograd: Rad, 1999, стр. 36-42.
 3. Блаже Конески, Црн овен. Скопје: Арс Ламина - публикации, 2021, стр. 18-19.
 4. Преводи на литературни дела од автори кои добиле Нобелова награда. Битола: НИД „Микена“, 2010.
 5. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 28.
 6. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 20.
 7. Aleksandar Petrov, „Vasko Popa“, во: Vasko Popa, Pesme. Beograd: Bigz, 1978, стр. 197.
 8. Vasko Popa, Pesme. Beograd: Bigz, 1978, стр. 105-111.
 9. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 286.
 10. Хорхе Луис Борхес, Сеќавањето на Шекспир. Скопје: Бегемот, 2016.
 11. Очудувања #1 #2 (кратки раскази). Скопје: Бегемот, 2018, стр. 66.
 12. Александар Спасов, „Димитар Солев или Достоинство на авангардниот реализам“, во: Димитар Солев, Одбрани раскази. Скопје: Мисла, 1970, стр. 9.
 13. Оливера Ќорвезироска, Две перници. Скопје: Три, 2010, стр. 171-174.
 14. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 258-259.
 15. Ацо Шопов, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 44.
 16. Мађарске бајке. Београд: Народња књига, 1974, стр. 16-19.
 17. Amazon.co.uk, AZRA - Kad fazani lete, Album 1983 (CD) (пристапено на 12.1.2017)
 18. Discogs, Azra (3) ‎– Kad Fazani Lete (пристапено на 18.12.2021)
 19. Discogs, American Music Club ‎– California (пристапено на 20.4.2021)
 20. 20,0 20,1 DISCOGS, Jackson Browne ‎– Late For The Sky (пристапено на 3.3.2019)
 21. YouTube, Elektricni Orgazam - "Nebo" uzivo u studiju 1981 (пристапено на 12.2.2017)
 22. Discogs, Marvin Gaye ‎– What's Going On (пристапено на 24.8.2020)
 23. YouTube, Nick Drake - 09 - Northern Sky (by EarpJohn) (by EarpJohn) (пристапено на 25.3.2019)
 24. The John & Space Rebel Gang, PMG Recordings #99.
 25. Discogs, Neil Young ‎– On The Beach (пристапено на 17.10.2018)
 26. U2, The Unforgettable Fire, Cai 9127, Jugoton.
 27. YouTube, Can - Mother Sky (1970) (HQ) (пристапено на 5.2.2017)
 28. YouTube, CCR - Willy And The Poor Boys - Full Album (пристапено на 23.12.2017)
 29. Love – Da Capo (пристапено на 21.3.2023)
 30. DISCOGS, James Taylor (2) ‎– Sweet Baby James (пристапено на 24.12.2017)
 31. DISCOGS, Hüsker Dü ‎– Land Speed Record (пристапено на 3.12.2020)
 32. DISCOGS, The Jam ‎– Setting Sons (пристапено на 3.6.2020)
 33. The Jimi Hendrix Experience, Axis: Bold as Love, SomeWax Recordings, SW043-2, 2001.
 34. „Романса меѓу јавето и сонот“, Антена, број 884, 5.6.2015, стр. 3.