Награда „Мито Хаџи Василев - Јасмин“

Мито Хаџивасилев Јасмин претставува државна награда, со која се оддава признание за остварувања во областа на публицистиката и новинарството. Во една година можат да се доделат најмногу до две награди. Се доделува на 21 декември - денот на раѓањето на Мито Хаџи Василев Јасмин.[1] Државната награда „Мито Хаџи Василев-Јасмин“ за првпат е доделена во 1969 година.

ДобитнициУреди

НаводиУреди

 1. Членови 1,2,7,12,16,17 и 18 од Законот за државните награди, Законот за изменување и дополнување на Законот за државните награди („Службен весник на Р.М.” бр.52/06 и бр.54/07)
 2. "„Јасмин" за Иван Глигоровски и за Стојан Тренчевски". Дневник. 17.12.2007, 17:52. Посетено на 2011-12-21. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 3. "Наградата "Јасмин" за Неновски, Зејнулаху и Момировски". Нет Пресс. Посетено на 2011-12-21. На |first= му недостасува |last= (help)CS1-одржување: бројчени имиња: список на автори (link)
 4. "Махи Несими ја прими наградата „Мито Хаџивасилев Јасмин" за публицистика". Утрински Весник. 21.12.2009, 16:47. Посетено на 2011-12-21. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 5. "Доделени наградите „Јасмин"". Дневник. 22.12.2010, 09:49. Посетено на 2011-12-21. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 6. "Мито Хаџи Василев-Јасмин 2011". Министерство за Култура на Македонија. Посетено на 2011-12-21.
 7. http://www.kultura.gov.mk/index.php/2011-03-04-10-42-05/mito-hadji-vasilev-jasmin/778-odluka-za-dodeluvanje-na-drzavnata-nagrada-mito-hadzi-vasilev-jasmin-vo-2012-god
 8. http://a1on.mk/wordpress/archives/251586
 9. http://www.kultura.gov.mk/index.php/2011-03-04-10-42-05/mito-hadji-vasilev-jasmin/1808-odluka-za-dodeluvanje-na-drzavnata-nagrada-mito-hadzi-vasilev-jasmin-vo-2014-godina
 10. http://republika.mk/526785
 11. http://www.utrinski.mk/default.asp?ItemID=B7EBF43C8EAFC447B410729A93B61EA7