Микро- (грчката буква μ ( U+03BC ) или наследениот симбол µ (U+00B5)) — СИ-претставка во метричкиот систем што означува фактор од 10−6 (еден милионити дел).[1] Потврден во 1960 година, претставката доаѓа од грчкиот μικρός (mikrós), што значи „мал“.

Симболот за претставката е грчката буква μ (ми). Тоа е единствената SI претставка која користи знак што не е од латинската азбука. Кога знакот „μ“ не е достапен, најчесто како претставка се користи ознаката „mc“; на пример, „mcg“ означува микрограм. Ретко, но оваа ознака да биде двосмислена во ретки околности бидејќи mcg може да се чита и како микриграм, т.е. 10 −14 g; сепак префиксот micri не е стандарден, ниту нашироко познат и се смета за застарен. Буквата u, наместо μ, е дозволена со ISO документ.[2]

Примери уреди

Претставка Макед. симбол Меѓун. симбол 1000m 10n Десетично Кратка скала Долга скала
(во Македонија)
Воведена
квета Кв Q 100010 1030 1000000000000000000000000000000 нонилион квинтилион 2022
рона Р R 10009 1027 1000000000000000000000000000 октилион квадрилијарда 2022
јота Ј Y 10008 1024 1000000000000000000000000 септилион квадрилион 1991
зета З Z 10007 1021 1000000000000000000000 секстилион трилијарда 1991
екса Е E 10006 1018 1000000000000000000 квинтилион трилион 1975
пета П P 10005 1015 1000000000000000 квадрилион билијарда 1975
тера Т T 10004 1012 1000000000000 трилион билион 1960
гига Г G 10003 109 1000000000 билион милијарда 1960
мега М M 10002 106 1000000 милион 1960
кило к k 10001 103 1000 илјада 1795
хекто х h 10002/3 102 100 сто 1795
дека да da 10001/3 101 10 десет 1795
10000 100 1 еден
деци д d 1000−1/3 10−1 0,1 десетина 1795
санти с c 1000−2/3 10−2 0,01 стотина 1795
мили м m 1000−1 10−3 0,001 илјадатина 1795
микро μ μ 1000−2 10−6 0,000001 милионтина 1960
нано н n 1000−3 10−9 0,000000001 билионтина милијардитина 1960
пико п p 1000−4 10−12 0,000000000001 трилионтина билионтина 1960
фемто ф f 1000−5 10−15 0,000000000000001 квадрилионтина билијардитина 1964
ато а a 1000−6 10−18 0,000000000000000001 квинтилионтина трилионтина 1964
зепто з z 1000−7 10−21 0,000000000000000000001 секстилионтина трилијардитина 1991
јокто ј y 1000−8 10−24 0,000000000000000000000001 септилионтина квадрилионтина 1991
ронто р r 1000−9 10−27 0,000000000000000000000000001 октилионтина квадрилијартина 2022
квекто кв q 1000−10 10−30 0,000000000000000000000000000001 нонилионтина квинтилионтина 2022

Кодирање на симболи во множества на знаци уреди

Официјалниот симбол за SI претставката микро е грчка мала буква ми (μ).[4] Од причини што произлегуваат од неговиот дизајн, Уникод има две различни шифри на знаци за буквата, кои изгледаат малку поинакви во некои фонтови, иако повеќето фонтови користат ист знак. Микро знакот (µ) е кодиран во опсегот „Латински-1 Додаток“ идентичен со ISO/IEC 8859-1 (од 1987 година), на U+00B5 (Alt ),[5] што се наоѓа во оваа шифра и во DEC MCS (од 1983 година) и ECMA-94 (од 1985 година). Грчката буква (μ) е кодирана во грчкиот опсег на U+03BC ( Alt ). Според Конзорциумот за Уникод, се претпочита грчкото писмо,[6] но имплементациите мора да го препознаат и микро знакот. Оваа разлика се јавува и кај некои страници со оригинални кодови, особено Windows-1253 .

Во околности во кои е достапна само латиницата, ISO 2955 (1974,[7] 1983 [8] ), DIN 66030 (Vornorm 1973;[9] 1980,[10][11] 2002 [12] ) и BS 6430 (1983) дозволува претставката μ да се замени со буквата u (или дури и U, ако малите букви не се достапни), како, на пример, во um за μm, или uF за μF. Слично, вредностите на кондензатор според кодот RKM дефинирани во IEC 60062 (IEC 62) (од 1952 година), EN 60062, DIN 40825 (1973), BS 1852 (1974), IS 8186 4u7 1976) може да се напишат како (1976) итн. или 4U7 ) наместо 4μ7 ако грчката буква μ не е достапна.

Други конвенции за скратеници уреди

Во некои здравствени установи, куќните правила го отфрлаат стандардниот симбол за микрограми, „μg“, при препишување или записи за графикони, поради ризикот да се даде погрешна доза поради погрешно читање на лош ракопис.[13] Двете алтернативи се да се скрати како „mcg“ [13] или да се испише „микрограм“ во целост (види и Список на кратенки што се користат во медицинските рецепти). Но, ова отфрлање, фокусирано на избегнување на неправилно дозирање во контексти каде што често е присутен ракопис, не се протега на сите здравствени контексти и институции (на пример, извештаите на некои клинички лаборатории се придржуваат до него, додека други не [13] ). а во академијата за физички науки, „μg“ останува единствената официјална кратенка.

При размена на медицински податоци според стандардот Health Level 7 (HL7), μ може да се замени и со u.[14]

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. Меѓународно биро за тегови и мерки (2006), Меѓународен систем на мерни единици (SI) (PDF) (VIII. изд.), ISBN 92-822-2213-6 (англиски)
 2. ISO 2955, table 2.
 3. Biology by Campbell & Reece, tenth edition. Ch. 6 "A Tour of the Cell". p. 98.
 4. Prefixes of the International System of Units, International Bureau of Weights and Measures (page visited on 9 May 2016).
 5. (Unicode 1.0, 1991)
 6. Unicode Technical Report #25
 7. ISO 2955-1974: lnformation processing - Representations of SI and other units for use in systems with limited character sets (1. изд.). 1974.
 8. „Table 2“. ISO 2955-1983: lnformation processing - Representations of SI and other units for use in systems with limited character sets (PDF) (2. изд.). 1983-05-15. Посетено на 2016-12-14.
 9. Vornorm DIN 66030 [Preliminary standard DIN 66030] (германски). January 1973.
 10. DIN 66030: Darstellungen von Einheitennamen in Systemen mit beschränktem Schriftzeichenvorrat (германски) (1. изд.). 1980.
 11. „Neue Normen für die Informationsverarbeitung“. Computerwoche (германски). 1981-01-09. Архивирано од изворникот на 2016-12-14. Посетено на 2016-12-14.
 12. DIN 66030:2002-05 - Informationstechnik - Darstellung von Einheitennamen in Systemen mit beschränktem Schriftzeichenvorrat [Information technology - Representation of SI and other units in systems with limited character sets] (германски). Beuth Verlag [de]. May 2002. Посетено на 2016-12-14.
 13. 13,0 13,1 13,2 Burtis, Carl A.; Ashwood, Edward R.; Bruns, David E. (2012), Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics (5. изд.), ISBN 978-1455759422.
 14. „Commonly Used UCUM Codes for Healthcare Units“. HL7 Deutschland e.V. Посетено на 2015-11-21.