Екса-претставка во метричкиот систем што означува 1018 или 1000000000000000000 поголема од основната единица. Додадена е како SI-претставка на Меѓународниот систем на единици (SI) во 1975 година,[1] и симболот на единицата е E.

Екса доаѓа од старогрчкиот ἕξ héx, се користи како префикс ἑξά- hexá-, што значи шест, бидејќи е еднакво на 10006.

Примери:

 • Вкупниот складиштен простор што му бил потребен на Gmail од април 2012 година, не земајќи ги предвид резервните копии и компресијата, е повеќе од еден ексабајт (10.240 мегабајти простор по корисник помножен со околу 260 милиони корисници)
 • 1 EeV = 10 18 електронволти = 0,1602 џул
 • Потрошувачката на електрична енергија во САД е околу 15 ексаџули годишно
 • 1 ексасекунда е приближно 32 милијарди години
 • 0,43 Es ≈ приближната старост на универзумот
 • 1 ексаметар е приближно 110 светлосни години
 • 1,6 Em е 172 ± 12,5 светлосни години - пречникот на Омега Кентаур (едно од најголемите познати топчести јата, можеби содржи над милион ѕвезди)[2][3]
 • 150 ексахаша/с е пресметковна стапка на биткоин мрежата150000000000000000000 хаша во секунда од јануари 2021 година[4]
 • 1,5 exaFLOPS е пресметковната изведба на претстојниот суперкомпјутер „Frontier“ изграден од AMD и Cray for Oak Ridge National Laboratory [5]
Претставка Макед. симбол Меѓун. симбол 1000m 10n Десетично Кратка скала Долга скала
(во Македонија)
Воведена
квета Кв Q 100010 1030 1000000000000000000000000000000 нонилион квинтилион 2022
рона Р R 10009 1027 1000000000000000000000000000 октилион квадрилијарда 2022
јота Ј Y 10008 1024 1000000000000000000000000 септилион квадрилион 1991
зета З Z 10007 1021 1000000000000000000000 секстилион трилијарда 1991
екса Е E 10006 1018 1000000000000000000 квинтилион трилион 1975
пета П P 10005 1015 1000000000000000 квадрилион билијарда 1975
тера Т T 10004 1012 1000000000000 трилион билион 1960
гига Г G 10003 109 1000000000 билион милијарда 1960
мега М M 10002 106 1000000 милион 1960
кило к k 10001 103 1000 илјада 1795
хекто х h 10002/3 102 100 сто 1795
дека да da 10001/3 101 10 десет 1795
10000 100 1 еден
деци д d 1000−1/3 10−1 0,1 десетина 1795
санти с c 1000−2/3 10−2 0,01 стотина 1795
мили м m 1000−1 10−3 0,001 илјадатина 1795
микро μ μ 1000−2 10−6 0,000001 милионтина 1960
нано н n 1000−3 10−9 0,000000001 билионтина милијардитина 1960
пико п p 1000−4 10−12 0,000000000001 трилионтина билионтина 1960
фемто ф f 1000−5 10−15 0,000000000000001 квадрилионтина билијардитина 1964
ато а a 1000−6 10−18 0,000000000000000001 квинтилионтина трилионтина 1964
зепто з z 1000−7 10−21 0,000000000000000000001 секстилионтина трилијардитина 1991
јокто ј y 1000−8 10−24 0,000000000000000000000001 септилионтина квадрилионтина 1991
ронто р r 1000−9 10−27 0,000000000000000000000000001 октилионтина квадрилијартина 2022
квекто кв q 1000−10 10−30 0,000000000000000000000000000001 нонилионтина квинтилионтина 2022

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. „Resolution 10 of the 15th meeting of the CGPM (1975)“. International Bureau of Weights and Measures. Посетено на 2012-04-18.
 2. distance × sin( diameter_angle ), using distance of 5 kpc (15.8 ± 1.1 kly) and angle 36.3', = 172 ± 12.5 ly.
 3. van de Ven, G.; van den Bosch, R. C. E.; Verolme, E. K.; de Zeeuw, P. T. (January 2006). „The dynamical distance and intrinsic structure of the globular cluster ω Centauri“. Astronomy and Astrophysics. 445 (2): 513–543. arXiv:astro-ph/0509228. Bibcode:2006A&A...445..513V. doi:10.1051/0004-6361:20053061. best-fit dynamical distance D=4.8±0.3 kpc ... consistent with the canonical value 5.0±0.2 kpc obtained by photometric methods
 4. „Total Hash Rate“. blockchain.com. Посетено на 2021-01-21.
 5. Bright, Peter (2019-05-07). „Cray, AMD to build 1.5 exaflops supercomputer for US government“. Ars Technica (англиски). Посетено на 2019-05-29.

Надворешни врски уреди