Гига-[1] (симбол: Г, меѓун. G) е претставка во системот SI кој означува 1×109 или милјарда, 1 000 000 000.

Претставката е потврдена во 1960 г. Зборот потекнува од грчкиот јазик γίγας, и значи џин.

Пример на употреба

уреди

Поголемо од гигабајт е терабајтот. Ако 1 гигабајт содржи 1000 мегабајти тогаш 1 терабајт содржи 1000 гигабајти.

Наводи

уреди